Stuffed artichoke was one of the recipes that I wanted to try for a long time. I don’t know why but I could’t. At last I tried and liked it a lot. Since it is a Turkish recipe, I needed to make it at least once. I used to cook veggies stuffed artichoke bowl with olive oil. There is nothing like artichoke! agree?

Ingredients

4 artichokes
½ cup rice, washed and drained
5 oz ground lamb
1 onion, finely chopped
1 clove garlic, minced
1 tsp red pepper paste
1 tsp tomato paste
1 tomato, peeled and finely chopped
Handful flat leaf parsley, chopped
Salt
Pepper
1 tsp dried mint
Olive oil

Directions

Wash and drain the artichokes. Snip the pointed tips of artichoke leaves (optional), and cut off the stems. Wash and drain. Holding artichoke firmly by base, open the leaves gently so it can be stuffed.
In a medium bowl combine onion, ground lamb, rice, garlic, tomato, parsley, 2 tbsp olive oil, pepper and tomato paste, dried mint, salt and pepper; mix well.
Press about 1/2 cup of stuffing into each artichoke’s center and the leaves as well. Tightly pack stuffed artichokes together in a large heavy saucepan or Dutch oven. Add enough water to reach half way up artichokes and add 3 tablespoons oil.
Bring to a boil over high heat; reduce heat to low and simmer, covered, for 1 hour, or until leaves pull out easily.

 

……………………………………………..

 

Etli enginar dolması

Ben enginarların içindeki tüyleri temizlemeden doldurdum. Pişince çok daha kolay çıktığını düşünüyorum. İlk kez denediğim bir yemek, genellikle zeytinyağlı çanak halini yapardım ama çok lezzetli olduğunu ve tekrar yapmaya teşebbüs edeceğimi belirtmek isterim. Eminim zeytinyağlı dolma versiyonu da muhteşem olur.
Malzemeler (4 kişilik)
  • 4 adet enginar
  • 150 gram kıyma
  • 1/2 cup pirinç
  • 1 adet soğan
  • 1 adet domates
  • Bir tutam maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • zeytinyağı
  • karabiber
  • tuz
Hazırlanışı
Soğan, maydanoz, domates, sarımsak incecik kıyılır.
Yıkanmış pirinç, salça, baharatlar ve kıyma eklenerek karıştırılır.
Enginarların sapları kesildiktikten sonra, yaprakların arası iyice yıkanır. Tencereye koyduğunuzda dik duracak şekilde sapları kesilir.
İç harcı elle yaprakların arasına doldurulur.
Tencereye yerleştirilen enginarların yarısına gelecek şekilde su ilave edilip, üzerlerine zeytinyağı gezdirilir.
1 saate yakın orta ateşte pişirilir.
Sıcak servis yapılır.