Kendi hazırladığım




Restorandaki (Pide in Restaurant)

 

Pide in Turkey is like pizza in Italy. Taste wonderful. Thin crust, crunchy, and delicious. After you tried it, I assure you that you’ll want to prepare it again soon. In Turkish cuisine, we have a lot of different kind “pide”. I can count some of them I remember;


  • Kusbasili pide
  • Kiymali pide (Pide with ground lamb)
  • Kasarli pide ( Pide with mozzarella which I will post it soon)
  • Kavurmali pide (pide with braised meat)
  • Peynirli pide (pide with feta cheese)
  • Mantarli pide (pide with Mushroom)
  • Sucuklu pide ( pide with sausage)
  • Karisik Pide

Ingredients

For Dough

  • 2 cup + 3 tbsp flour
  • 1 cup warm water
  • 3 tbsp olive oil
  • Salt
  • 1 tsp dry active yeast

 

For filling

 

  • 3 medium tomatoes, peeled and petite diced
  • 26 oz beef or lamb, petite diced
  • 1 small onion, diced
  • 2 green pepper, diced
  • 3 tbsp cooking oil
  • Salt
  • Pepper
  • Paprika
  • 1 tbsp red pepper paste

 

Direction

 

In a medium mixing bowl, combine the ingredients of the dough. Knead the dough until nice, elastic, and soft. Let it rest for a while.

To make meat filling, in a medium skillet, cook lamb cubes in 3 tbsp oil until meat release and absorb all the juice back. Add onion and green peppers and sauté until lightly browned. Add tomatoes and red pepper paste. Cook until tomatoes tender. Add salt, pepper and paprika to taste. Turn the heat off. Let it cool down a little.

Divide the dough into 5 equal balls. Roll each one very thin and in oval shape. Separate the meat filling into equal amount of five. Set aside the rest of the dough balls.

Spread meat filling in the middle of oval shape. Fold the edges thinly and stick them to barricade the filling as you see in the picture. When you are done all of them, place them on a prepared cookie sheet. In 400 F pre-heated oven, Cook until golden brown.

 

……………………………………………………………..

 

Kuşbaşılı Pide

2 yıl önce Türkiye ziyaretimiz esnasında bir restoranda denediğimiz, o anda denemeyi aklıma koyduğum ama şimdiye kısmet olan kuşbaşılı pide. Mutlaka deneyin. Fotoğrafları yukarda, siz karar verin lokantadaki ile benzerlikleri nasıl? Bu arada biri taş fırında pişiyor diğeri evde fırında değerlendirmenizde bunu göz önünde tutun. Bu malzemeler ile 5-6 uzun pide çıktı. Bu arada değinmeden geçemeyeceğim ne çok pide çeşidimiz vardır değil mi ?

  • Kuşbaşılı
  • Kaşarlı
  • Sucuklu
  • Kavurmalı
  • Peynirli
  • Kıymalı
  • Kaşarlı sucuklu
  • Karışık
  • Sebzeli… diye uzayıp gider. Bunlar sadece benim hatırlayabildiklerim. Kimbilir daha ne güzel yöresel lezzetlerimiz vardır keşfedilmedik.


Malzemeler

 

Hamuru için

2 cup un
1 tatlı k. Maya
3 y.k. Zeytinyağ
Aldığı kadar ılık su
Tuz

Kuşbaşılı harcı

750 gr dana yahut kuzu kuşbaşı
1 kuru soğan, yemeklik doğranmış
2 domates, kabuğu soyulup küçük doğranmış
2 yeşil biber, doğranmış
1 y.k salça
Tuz, karabiber
Toz biber
Sıvıyağ

Kıyılmış maydanoz (süslemek için)

Hazırlanışı

Hamur mayalanıp dinlendilir. Bu arada kuşbaşı etler teflon bir tavada sularını salıp çekene dek kavrulur. Sıvıyağ ekleyip sırayla önce soğan sonra biber eklenip sogan ölünceye dek kavrulur. Salça ve domatesler ilave edilip pişirilir. Tuz ve biberi ayarlanıp altı kapatılır. Oda sıcaklığına gelmesi için bekletilir.

Hamurdan parçalar koparılıp oval pide şeklinde açılır. Harç orta kısma eşit şekilde yayılır. Kenarları hafifçe üzerine katlayıp yapıştırılır. Hafif yağlanmış tepsilere dizilip Önceden ısıtılmış 200 C derecede kızarana dek pişirilir. Üzerine kıyılmış maydanoz serpilip ikram edilir.