Chicken in lemon Cream with penne” The recipe is from “everyday pasta” cookbook.

Herbes de Provence (Herbs of Provence) is created fairly recently (1970s) by mixing several dried herbs and named after the geographical origin, Provence, which is located in Southeast France.
Different proportions of savory, fennel, basil, thyme, and lavender flowers are combined to create Herbs of Provence.
You can enjoy the unique combination of the tastes by applying the herbs to grilled meat or vegetables. For the best infusion of the flavor, it is predominantly used before or during cooking.

 

Ingredients

  • 1 lbs penne pasta
  • 3 tbsp extra virgin olive oil
  • 2 boneless, skinless chicken breast halves, diced into 1 inch cubes
  • 1 tbsp herbes de provence
  • Pinch of salt + ½ tsp
  • Pinch of freshly ground black pepper + ¼ tsp
  • 1 cup heavy cream
  • Zest of 1 lemon
  • 1 tbsp lemon juice
  • Pinch of cayenne pepper
  • ¼ cup chopped flat leaf parsley

 

Directions

 

Bring a large pot of salted water over high heat. Add pasta and cook until tender but still firm to the bite, stirring occasionally, 10 minutes.

Meanwhile, heat the oil in a large, heavy skillet over medium high heat. Season the cubed chicken breast with the herbed de provence and a pinch of salt and pepper. Cook the chicken until golden brown, about 5 minutes. Using a slotted spoon, remove the chicken and set aside.

Pour off any excess oil from the pan. Add the chicken broth to the pan and cook over medium high heat, using a wooden spoon to scrape the brown bits off the bottom of the pan. Add the cream, lemon zest and cayenne pepper. Reduce the heat to medium low and simmer for 10 minutes.Add pasta, chicken ½ tbsp salt, ¼ tsp pepper, chopped parsley, and lemon juice. Toss to coat the pasta and chicken with the sauce and serve.

……………………………………………………………
Limonlu krema soslu tavuklu Penne makarna

“Herbes de Provence” (kuru otlar karışımı) , farklı oranlarda kullanılan kokulu rezene, fesleğen, kekik ve lavanta çiçeklerinin birleştirilmesiyle ortaya çıkmış bir karışımdır. 1970’lerde Güney doğu Fransanın Provence bölgesinde ilk kez keşfedilip üretildigi için bu adı almıştır. 

Herbes de Provence balık ve et gibi ızgara yiyeceklerini lezzetlendirmek için kullanılmasının yanı sıra sebze yemeklerinde ve güveçlerde de kullanılıyor.

 

Çoğunlukla aromanın daha iyi nüfuz etmesi için karışım ya marine etme şeklinde yemekleri pişirmeden önce veya pişme esnasında ekleniyor, yemeğin pişme süreci tamamlandıktan sonra nadiren ekleniyor.

Malzemeler

  • 500g penne (uzun boru) makarna
  • 3 yemek k. zeytinyağ
  • 2 adet tavuk göğsü
  • 1 yemek k. herb de Provence
  • Tuz
  • Karabiber
  • 1 sb. Tavuk suyu
  • 1 sb. çiğ krema
  • 1 y.k. Limon suyu
  • limon kabuğu rendesi
  • toz kırmızı biber
  • kıyılmış maydanoz

hazırlanışı

Makarnayı tuzlu suda haşlayıp süzün. Tavukları küpler halinde doğrayıp tuz, karabiber artı baharatlarla karıştırın. Zetinyağda sularıını salıp çekinceye ve kızarıncaya dek pişirin. Fazla suyunu ve yağını süzerek başka bir kaba alın.

 

Aynı tavaya tavuk suyunu koyup orta ateşte ısıtın. Krema ve toz kırmızı biber ve rendenin ince gözüyle rendelenmiş limon kabuğu rendesi ekleyip ocağın altını kısarak 10 dakika kaynatın.

Makarnayı derince bir karıştırma kabına alıp tavuğu, krema sosunu, kıyılmış maydanozu, limon suyu, tuz ve karabiberi ilve edip karıştırın. Servis tabağına alıp üzerini yine kıyılmış maydanozlarla süsleyin.