Alinazik, a famous dish which is made of eggplant puree with garlic flavored yogurt and ground meat. This dish originates in cuisine of Gazi antep which is a city at south-east of Turkey. It is a kind of food that you can get the dairy, veggies and the meat at the same time.

Ingredients

 

  • 1 lbs ground beef or lamb
  • 2 globe eggplants
  • 1 onion, finely chopped
  • 2 tbsp cooking oil
  • 2 cloves garlic, minced
  • 2 cubanella pepper, petite diced
  • 1 tomato, peeled and petite diced
  • 1 lbs (500 g) plain yogurt
  • flat leaf parsley to decorate
  • Salt
  • Paprika
  • Black pepper
  • Red crashed pepper (optional)

 

Directions

Preheat the oven to 375 F and Roast the eggplants in the oven for an hour.

Meanwhile, to prepare beef mixture, in a medium nonstick pan, sauté onion in 2 tbsp oil until lightly browned. Add diced green peppers and keep sautéing until tender. Stir ground beef or lamb, paprika, salt, black pepper in and mix to combine. Add finely diced tomato. Put a lid on it and cook for 10 minutes more.

After eggplants are done, let it cool down to room temperature. Peel and dice the eggplants. Set aside.

In a medium bowl, whisk minced garlic, yogurt and some salt until smooth.

Place roasted and diced eggplants on a medium oval platter. Drizzle over the garlic flavored yogurt on eggplants. Spread beef mixture on top of yogurt. Decorate with parsley and serve immediately.

 

 

……………………………………………………………………………………………………

 

 

Alinazik

 

Gazi antep mutfağının en bilindik yemeklerinden biridir. Lezzetli ve sevilen bir yemek olmasının yanı sıra, diğer Türk yemekleri ile karşılaştırdığımızda basittir de aslında. Yeterki malzemeler elimizin altında olsun değil mi? 

malzemeler

 

500 gr orta yağlı kıyma
4 adet patlıcan
1 adet soğan
2 y.k. sıvıyağ
3 sivribiber
1 domates
2 diş sarımsak
500 gr yoğurt
2-3 dal maydanoz
Tuz
karabiber
kırmızı toz biber
pulbiber

 

Yapılışı

 

Patlıcanları közleyip kabuklarını soyup kıyın. Sivribiber ve soğanı temizleyip kıyın. Maydanozu yapraklarına ayırıp yıkayın ve süzün. Domatesi soyup incecik doğrayın.

 

Bir tavada sıvıyağı ısıtıp kıymayı kavurun. Soğan ve biberleri ekleyip kavurmaya devam edin. Domatesleri ilave edip bir kaç dakika daha kavurun. Tuz ekleyip karıştırın ve tavayı ocaktan alıp ılımasını bekleyin Sarımsakları soyup ezin. Yoğurda ekleyip karıştırın.

 

Patlıcanı servis tabağına yayın. Üzerine sarımsaklı yoğurdu gezdirip kıymayı yayın. Kırmızı pulbiber serpip maydanoz yaprakları ile süsleyip servis yapın.