Eggplant Dip (Baba Ghanouj)

Last weekend, I could find almost every variety of eggplants; globe, Italian, Japanese, Indian, even striped in one of the farmers market in Atlanta. I decided to try a recipe in my mind. It is “baba ghanouj“ or “baba ghanoush” which is a Middle Eastern eggplant dip. Traditionally it is served with pita bread but I tried it with sliced and toasted baguette.

ingredients

  • 2 globe eggplants
  • 3 Tbsp extra virgin olive oil
  • 2 Tbsp tahini (sesame paste)
  • 2 tbsp yogurt
  • 1 garlic clove, minced
  • 1/2 teaspoon ground cumin
  • 1 lemon juice salt
  • Paprika

 

Directions

 

Preheat oven to 375°F. Place eggplants on a baking sheet. Roast until very tender, about 40-45 minutes. Let eggplants cool and drain in a colander for 20 minutes, then peel the skin off. Place eggplants, olive oil, yogurt, tahini, garlic, cumin, lemon juice, the salt, and a pinch of paprika in the work bowl of a food processor. Pulse until the eggplant is smooth. Serve after chill in the fridge or allow dip sit in room temperature for an hour.

 

 

………………………………………………………….

 

Babagannuş (babahannuş)

Amerikada, sıradan marketlerde değil ama farmers markette patlıcanın her çeşidini bulmak mümkün. Közlemek için (globe eggplant), patlıcan kebabı yapmak için ince uzun kemer patlıcanlar ( Japanese eggplant), karnıyarık ve imambayıldı için (Italian eggplant), küçük dolmalık patlıcanlar (Indian eggplant) hatta çizgilisi bile vardı. Aklımdaki ilk denenecek tarif “babahannuş” yahut “babagannus “diye bilinen Orta Doğu kökenli iştah açıcıydı. Sonuç oldukça memnun edici! benim gibi humus tarzı dipleri seviyorsanız tavsiye ederim.

Dolmalık patlıcanlardan almadın mı? dediğinizi duyar gibiyim… Tabiki onlardan da aldım! Pek yakında… 

Malzemeler

  • 2 büyük patlıcan, közlenmiş
  • 3 çorba kaşığı zeytinyağ
  • 2 çorba kaşığı tahin
  • 2 çorba kaşığı yoğurt
  • 1 diş sarımsak, ezilmiş
  • 1 limon suyu
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • Tuz
  • Toz kırmızı biber



Hazırlanışı

Közlenmiş patlıcanlar soyulur çatalla ezilir. Diğer malzemeler ile birlikte karıştırılır. Servis tabağına alınıp ekmek dilimleri ile servis edilir.