This is one of the dishes that is known as “hors d’oeuvres” or let me say “first course” in Turkish cuisine. Maybe it doesnt’ look like a quick and easy food just because of frying vegetables, I ensure you it is delicious. You can’t even imagine how fried eggplant goes great with garlic flavored tomato sauce.

Ingredients

  • 2 globe eggplants, cut in small cubes
  • 3 green peppers, diced
  • 3 medium tomatoes, peeled and grated
  • 1 clove garlic, grated
  • Salt
  • Pepper
  • Cooking oil

Directions

In a medium pan, heat the canola oil and fry eggplant cubes until golden brown. Place them on a platter with paper towel. Fry green peppers as well.

Meanwhile, in a small sauce pan, add 2 tbsp olive oil and heat it. Pour grated tomatoes and garlic. Cook 3-4 minutes and turn the heat off.

You can either cook over burner or in the oven. If you want to cook in the oven, you should place fried eggplants and peppers in a 8 X 8’’ baking dish. Spread the tomato sauce over fried eggplants and peppers. Cook in 350 F pre-heated oven for about 20 minutes.

If you prefer cooking on the burner, place fried vegetables in a medium sauce pan and spread tomato sauce on top. Cover with a lid. Cook 5 minutes or so. Turn the heat off. Before you serve decorate with roughly chopped flat-leaf parsley. Serve warm with pita wedges.

……………………………………………………
Patlıcan soslu

hemen herkesin bildiği mezelerden biri Patlıcan soslu. Belki yapması, kızartma işleminden dolayı zahmetli, fakat hiç kimsenin reddetmeyeceği bir ikram.

Malzemeler

  • 3 küçük patlıcan
  • 3 adet domates
  • 3 adet çarliston biber
  • 1 diş sarımsak, rendelenmiş
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kızartmak için sıvıyağ

Yapılışı


Patlıcanlar yıkanır, küp küp kesilerek tuzlu suda bekletilir. Biberler ince ince doğranır. Domatesler rendelenir. Öte yandan yağ kızdırılır, tuzlu sudan çıkarıp iyice kurulanan patlıcanlar hafifçe kızgın yağda kızartılır ve havlu peçete serilmiş bir tabağa alınır. Doğranan biberler aynı yağa atılır. Çok hafif kızartıldıktan sonra yağdan çıkarılıp havlunun üzerine konur.

Rendelenen domates ve sarımsak, 1-2 kaşık zeytinyağ kızdırılmış sos tenceresine konur, 2-3 dakika kavrulur. Tuz, biber ekerek tatlandırılır. Küçük bir borcama yerleştirdiğimiz kızarmış patlıcan ve biberin üzerine domates sosu serilir. 20 dakika kadar fırınlandıktan yahut ocakta pişiriyorsak bir iki taşım kaynattıkdan sonra ılımaya bırakılır. Servis tabağına alındıktan sonra üzerine ince kıyılmış maydanoz ilave edilir.