Potato salad with kalamata olive

kalamata olive is native to the coastal areas of the eastern Mediterranean region, from Lebanon, Syria and the maritime parts of Turkey and northern Iran at the south end of the Caspian Sea. Its fruit, the olive, is of major agricultural importance in the Mediterranean region as the source of olive oil. 

This delicious salad was from one of my Turkish friends. Thank You Fatma!
Ingredients

5 golden potatoes, boiled
½ bunch flat-leaf parsley, chopped
¾ cup kalamata olives, sliced
1 medium red onion, thinly sliced
1 lemon juice
Olive oil
Salt
Black pepper

Preparation

Cut the potatoes in cubes. Combine potatoes, chopped parsley, sliced onion in a medium mixing bowl. Whisk lemon juice, salt and pepper together and add olive oil. Pour over the salad and toss to coat.

…………………………………………………………

Kalamata zeytinli patates salatası

Kalamata; siyahla mor arası renk, etli ve büyük bir zeytin çeşidi. Eklendiği Sandeviç, salata ve makarna soslarını çok lezzetli kılıyor. Anavatanı olarak da Doğu Akdenız bölgesinin sahil şeridi, Lübnan, Suriye, Türkiyenin deniz kıyısındaki bölgeleri, İranın Kuzeyi ve Hazar denizinin Güney ucu olarak biliniyor.
Salatayı piknik için hazırlayan arkadışımız Fatmaydı. Teşekkür ediyoruz.

Malzemeler

5 orta boy patates, haşlanmış
¾ cup kalamata zeytin, dilimlenmiş
½ demet maydanoz, kıyılmış
1 kırmızı soğan, piyazlık doğranmış
Zeytinyağ
1 limon suyu
Tuz
Karabiber

Hazırlanışı

Patatesler küp doğranıp karıştırma kabına alınır. Kıyılmış maydanoz, incecik piyazlık doğranmış kırmızı soğan, dilimlenmiş zeytin eklenir. Küçük bir kasede limon suyu ve tuz telle çırpılıp zetinyağ ilave edilir. Salatanın üzerine gezdirilip karabiber ekilir. Karıştırılıp servis kasesine alınır.