Kilis Tava

This food belongs to Kilis, a city located in South-East of Turkey. Due to close proximity to Syria, it is heavily influenced from Aleppo of Syria in terms of food culture and also carry signature of nearby city Gaziantep on its food (more like a hybrid).

Both cuisines of Aleppo and Gaziantep are very advance in terms of food richness owing to enormous historical ethnic and religious diversity. Particularly Aleppo has long been considered as capital of cultural and educational activities until nineteenth century and attracted people from all parts of world as a multilingual civilization center.
It is fairly common to have a tray of food to be cooked at the bakery shop around corner in southern parts of Turkey such as Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis. In addition of prevalence of those small bakeries, they do cook their customer’s home prepared food in the trays in their wood ovens free of charge.

Those delicious tray dishes also called as kabob. The “Kilis Tava” is one of them. After preparing the tray, it could be sent to the closest bakery. Bakery cooks it in the oven until golden brown.
Now “kilis tava” or you can call it “tray kabob” recipe…
Ingredients

  • 1,5 pound ground lamb
  • 4 potatoes, thinly sliced
  • 4 red bell peppers
  • 4 ripen tomatoes, cut into wedges
  • 2 green pepper, cut into lengthwise
  • 2 onions
  • 2 cloves garlic, minced
  • Salt
  • Pepper
  • Paprika
  • Canola oil
Directions

Process cleaned red bell peppers, onions and garlic in food processor until smooth. In a large mixing bowl, combine ground lamb, red pepper mixture and all spices. Mix evenly. Set aside.

Place potato slices on lightly greased (with conola oil) oven tray as you see in the picture. Spread ground lamb mixture as a thin layer on top of potatoes. Decorate the tray with tomato wedges and green pepper strips. Bake in 350 pre-heated oven for about an hour or until golden brown.
……………………………………………………………….
Bugünlerde ya Osmanlı mutfağından yahut yöresel lezzetlerden devam ediyoruz tariflerimize. Kilis mutfağı bilindiği üzere Güneydoğunun zengin mutfaklarından biri. Gerek Gazi Antebin daha önceleri ilçesi olmasından gerekse Suriye ile olan coğrafik yakınlığından Antep ve Haleple hemen hemen ortak bir yemek kültürüne sahip. Gerçi Kilis mutfağının Antepten ziyade Halepe daha yakın olduğu söyleniyor. Gelelim Kilisin en meşhur ana yemeklerinden biri olan Kilis Tavasına…Bazıları tamamen kıymadan oluşan bir karışımı yayıp domates ve sivri biberlerle süslediği tepsiyi fırınlarda pişirtiyor kimisi de kıyma harcının altına incecik dilimlenmiş patlıcan yahut patates gibi sebzeler yerleştirerek zenginleştiriyor. Ha bu arada değinmeden geçemeyeceğim bir nokta Urfa, Antep, Kilis gibi yerlerde Fırın yemekleri pek meşhur. Hazırlanan tepsi yemekleri fırınlarda pişiriltiliyor. Kilis Tavası da bu yemeklerden biri…
Malzemeler: 

700 gr orta yağlı koyun kıyması
4 adet kırmızı biber
2 diş sarımsak
2 adet yeşil biber
2 adet kuru soğan
4 adet domates
4 adet patates yahut patlıcan
tuz,
karabiber,
kırmızı toz biber

Hazırlanışı

Kırmızı biberler, sarımsak ve soğanlar sırayla robotta çekilir. Karıştırma kabına alınıp kıyma, tuz, karabiber, kırmızı toz biber ekleyinip yoğrulur. Orta boy, hafif yağlanmış bir fırın tepsisin alt kısmına kabukları soyulmuş ve ince ince dilinmiş patatesler dizilir. Patateslerin üstüne ince bir tabaka halinde kıyma karışımı yayılır. Son olarak kıyma tepsisinin etrafına domates ve biber dilimleri yerleştirilip fırınlanır.