We had a wonderful, Turkish style breakfast with our Turkish friends yesterday. Do you wonder what we had on table

  • different kinds of chesee (feta, cheddar, aged cheese, cream, mozarella cheese…)
  • black & green olives in marinade
  • cigar shape pastry with potato filling
  • spinach long borek
  • scrambled eggs with mushroom
  • mini toasts with cheddar cheese
  • deviled eggs
  • tomato & cucumber
  • toasted bread slices
  • 6 grain bread

Now we can share the recipe of long borek…

Spinach long borek

Ingredients:

1 package fillo Dough

Filling:

1 pound frozen spinach
1 cup crumbled feta cheese
3 tbsp olive oil
1 onion, finely chopped
1 Egg white
Salt
pepper

Sauce:

1 egg yolk
1/2 cup milk
1/2 cup oil

Topping:

Nigella seeds
sesame seeds

 

Directions:

In a medium saucepan, sauté onion in olive oil on medium high heat, until lightly brown. Add spinach, salt and pepper. Cook until spinach is tender. Turn the heat off and let cool room temperature. Stir feta cheese in and mix well. Set a side.

To make liquid mixture, whisk egg yolk, milk, and oil.
Layer 3 sets of fillo, brushing each with a tbsp milk mixture. Spread 2 tbsp spinach filling on the short side of rectangle shape pastry sheet. Fold the sides inside and roll till end.

When you finish all pastry sheets, place them on prepared baking tray. Brush their tops with liquid mixture as well. Sprinkle some sesame seeds and nigella seeds. Bake in pre-heated 350 degree F until golden brown.

 

……………………………………………………………..

 

Dün arkadaşlarla pikniğe gidildi. Sürekli süt ve mısır gevreği (cereal & milk) ile geçiştirilen kahvaltı bu kez adam akıllı Türk usulü yapıldı. Efendim, menümüzde neler mi vardı?

  • beyaz peynir
  • çedar peynir
  • tulum peyniri
  • kaşar peyniri
  • krem peynir
  • fıstık ezmesi
  • soslanmış siyah ve yeşil zeytinler
  • patatesli sigara böreği
  • ıspanaklı kol böreği
  • baharatlanmış yumurtalar
  • domates + salatalık
  • mantarlı omlet
  • çedar peynirli mini tostlar
  • reçel + tereyağ
  • tam tahıllı ekmekler
  • kızarmış ekmek dilimleri

Gelelim şimdi ıspanaklı kol böreği tarifimize…

Malzemeler

30 adet Baklavalık yufka

Sıvı harcı

½ s.b süt
½ s.b sıvıyağ
1 yumurta sarısı

Iç harcı

Yeterince ıspanak
1 kuru soğan
Zeytinyağ
1 kase beyaz peynir
Yumurta akı
Tuz
Karabiber

Hazırlanışı

Ispanakları temizleyip incecik doğrayın,
Tavayı kızdırıp yağ ekleyin. soğanı ve ıspanağı sırayla kavurup soğutun. Tuz, karabiber ekip tatlandırın. Beyaz peynir (yahut kaşar peyniri) ve yumurta akını ekleyip karıştırın.

Yufkaları dikkatlice ayırın, Aralarına süt karışımını hafifçe sürerek 3 kat yufkayı üst üste koyun.
Yufkaların uzun tarafı boy olacak şekilde, iç harçtan yerleştirerek rulo şeklinde sarın.
Üzerine de süt karışımından sürerek yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı yerleştirin. Susam ve çörek otu serpip önceden ısıtılmış 180 C fırında üzeri kızarına dek pişirin.