Coconut dessert
ingredients

  • 1 stick unsalted butter, room temperature
  • 1 cup powdered sugar
  • 2 eggs
  • 2/3 cup (finely shredded) Turkish coconut
  • 1 tsp baking powdered
  • 1 tsp vanilla
  • all-purpose flour, sifted (approx 2 and ½ cups)
Syrup
  • 2 cups sugar
  • 3 cups water
  • 1 tbsp lemon juice

For top

  • 1 egg yolk
  • Coconut

 

Directions

In a medium saucepan, boil the syrup ingredients for 10 minutes and set aside to cool down.Combine butter, powdered sugar, eggs, coconut, vanilla, baking powder and mix well. Gradually add the flour. You will have very soft dough. Cover it with plastic wrap, put aside for 15 minutes.Preheat the oven to 375 F.
Make small balls and place on a prepared tray. Brush with egg yolk on top and bake until they are lightly brown. with a spoon, pour warm syrup over hot (freshly) baked Dessert. Let them soak the syrup for about an hour.
Remove them with a spatula from the syrup and place on a platter. Cover them with plastic wrap and place in the fridge.Sprinkle some Turkish coconut on top of each desert ball as well before serving. This dessert is best served cold.

 

 

……………………………………………………………………

 

Hindistan cevizli tatlı

 

Malzemeler

  • 1 su b. pudra şekeri
  • 100 gr.tereyağı
  • 2 yumurta
  • 1 çay b. hindistan cevizi
  • 1 p.vanilya
  • 1 çay k. kabartma tozu
  • Un (yaklaşık 2,5 su b)

Üzeri için:

  • 1 yumurta sarısı
  • 1 kaşık sıvıyağ
  • hindistan cevizi

Şerbeti için:

  • 2 su b.toz şeker
  • 3 su b.su
  • 1 dilim limon

Hazırlanışı

Karıştırma kabına un alınır. Ortası açılarak tereyağı, yumurta, hindistan cevizi, vanilya, pudra şekeri, kabartma tozu konularak hamur yoğurulur ve 15-20 dakika dinlenmeye bırakılır.

Hazırlanan hamur yuvarlanarak yağlanmış tepsiye dizilir. Üzerine çırpılmış yumurta sarısı ve yağ karışımı sürüldükten sonra 180 C önceden ısıtılmış fırında pişirilir.

Diğer taraftan Şerbeti hazırlanır. Bunun için tencereye su, tozşeker ve limon dilimi konularak kaynatılır. Tatlı pişince, sıcakken, ilk sıcaklığı çıkmış olan şurubu üzerine gezdirilir. Soğuyunca servisden önce hindistan cevizi serpilir.