Hummus is one of my favorite foods. This is not Turkish style Hummus, because we use garlic and not use yogurt. But my friend (from Palastine) she is making hummus with yogurt and without garlic. She thinks raw garlic has a strong flavor and overpower the hummus. So I liked it too in this way, you can give it a try. 

Ingredients

 

  • 1 canned chickpeas, drained (1lb, 454g)
  • ½ cup Tahini (sesame seed paste)
  • 3 tbsp Olive oil
  • 1 tbsp yogurt
  • 1 pinch salt
  • 1 lemon juice
  • 1/2 tsp cumin powder

 

Preparation

Peel the skins of chickpeas and place all ingredients in food processor. Process it until smooth, scraping the sides occasionally. I used olive oil and red crashed pepper mixture and parsley as garnish. You can serve with pita wedges or crackers.

 

 

……………………………………………

 

Humus

 

Biliyorum biraz kulağa farklı geliyor sarımsaksız ve yoğurtlu bir humus ama görüldüğü gibi yoğurt miktarı çok az, yani genel aromayı hiç etkilemiyor. Tarif Filistinli arkadaşımdan…Sarımsaksız oluşu da aslında bir avantaj, böylece eşim gibi sarımsak yemeyen insanlara da hitab ediyor. Aslına bakılırsa gittiğimiz Orta Doğu restoranlarında sunulan humuslarda da sarımsak yok. Acaba biz Türkler mi ekledik sarımsağı diye düşünmeye başladım:)) 

Malzemeler
  • 1 kutu konserve nohut (454 gr)
  • 3 çorba kaşığı tahin
  • 1 çorba kaşığı yoğurt
  • 3 çorba kaşığı Zeytinyağ
  • 1 limon suyu
  • tuz
  • kimyon
  • (üzeri için zeytinyağ pul biber karışımı, maydanoz)



Hazırlanışı

Nohutları ayıklayıp akşamdan ıslatın. İyice haşlayıp kabuklarını alın. Yahut benim yaptığım gibi konserve kullanın. Zeytinyağ, limon suyu, tahin, yoğurt, tuz ve kimyonu ilave edip pürüzsüz olana dek robotta çekin. Servis tabağına alıp zeytinyağ pulbiber karışımı, limon dilimleri, yeşil zeytin, maydanoz yaprakları ile süsleyin.