Turkish Flaky butterhorn rolls

İngredients
 

  • 1 cup milk
  • ½ cup cooking oil
  • 1 egg, separated
  • 1 tbsp dry active yeast
  • 1 tsp salt
  • 2 tsp sugar
  • All-purpose flour (approx 3 and ½ cups)

For filling

  • 100 g Feta cheese
  • ½ stick butter, in room temperature

Preparation

Heat 1 cup of whole milk and sugar mixture until lukewarm. Sprinkle active yeast and rest in a warm place for about 15-20 minutes to rise. Combine rest of the ingredients; egg white, salt, oil and flour in a medium bowl. Add milk mixture to flour mixture and knead it strongly.

Divide the dough into 8 balls. Roll each ball one by one as big as a plate. Spread 1 tsp butter on each rolled dough evenly but not the last one. Place them on top of each other like a tower and roll them all together gently for about 25-27 inch.

Cut dough into 12 wedges. Place 1 tsp crumbled feta cheese (or whatever cheese you like. I used cream cheese) at wide end of wedge and to shape rolls, begin at wide end of each edge and roll toward the point. Place point sides down, 2 to 3 inches apart on prepared baking sheet.

Brush them with egg yolk. Bake in 350 preheated oven until golden brown. Makes 12 rolls.

…………………………………………………………………

Daha önce Mutfak güncesi nde rastlayıp denemeye karar verdiğim Katmer poğoçalar. Normal poğoça yapımına göre biraz daha vakit ve emek harcanıyor ama değiyor. Tarifi olduğu gibi yayınlıyorum.

12 adet poğoça elde ediliyor

Malzemeler
1 su bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 yumurta (akı içine, sarısı üstüne)
20 gr yaşmaya (veya 1 yemek kaşığı kurumaya)
2 çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı tozşeker
Aldığı kadar un (yaklaşık 3,5 su bardağı)
Arasına; 

75 gr tereyağ (oda sıcaklığında yumuşatılmış)

100 gr beyaz peynir
Yapılışı
Mayayı çok az ılık suyla eritin. Ilık süt, sıvıyağ, tuz, şeker, yumurta akı ve un ile ele yapışmayacak yumuşaklıkta hamur yapın. Mayalanmasını beklemeden 8 parçaya ayırın.
Her parçayı tabak büyüklüğünde açıp, üzerine yumuşak tereyağından ince bir tabaka halinde sürün. Hamurları üst üste dizerek, her parçada bu işlemi tekrarlayın.
En üsttekine yağ sürmeden üstüste dizilmiş hamurları fazla ezmeden yavaş yavaş 60-70 cm çapına gelinceye kadar büyütün. Sigara böreği sarar gibi kesip, arasına peynir koyarak sarın.
30-40 dakika mayalandırıp, üzerine yumurta sarısı sürüp 180 derecede üzerleri kızarana kadar pişirin.