Tatar Soup

This ravioli like soup is one of the most famous soups and also main dishes in my Hometown Adana/ Turkey. It is hard to prepare since you need to roll a thin dough and cut them into tiny squares and fill them with ground beef mixture and seal. Then cook like soup. But It is so delicious, you can’t help preparing it over and over again during the cold winter days.
Ingredients:
for filling
  • 6 oz ground beef
  • 1 onion, finely chopped
  • 1 tbsp pepper paste
  • 1 tsp salt
  • 1 tsp black pepper
For dough:
  • 2 cups flour
  • Water
  • Salt

 

For sauce:

  • 1 tbsp olive oil
  • 1 tbsp pepper paste
  • 1 tbsp tomato paste
  • 1 tsp salt
  • 1 tsp pepper
  • 1 tsp dried mint
  • 5 cup hot water
  • 1 Can garbanzo beans
  • 1 lemon juice
Preparation
To make dough, in a large bowl, sift the flour and salt together. Gradually add some water because it should be really hard dough. After you finished making it, cover and let it rest for a while.

Meanwhile, to prepare filling, put all ingredients in a bowl, mix them evenly and set this mixture aside.

Start to roll your dough. It should be really thin sheet of dough then cut it into really tiny squares and put 1/2 tsp ground beef mixture in each square.

After putting a small amount of ground beef mixture in it , you need to fold each tiny square dough in triangle shape as you see in the picture. Stick the edges evenly but not completely. Leave a tiny hole at the sharp edge of each triangle so it won’t explode and fall apart while cooking.

Put 5 cups water and let it simmer for. Add 1 can garbanzo beans, Tatar Manti and 1 lemon juice in it and let them boil together for 20 minutes.

In another pan, Put 2 tbsp olive oil, 1 tbsp pepper paste, 1 tbsp tomato paste, 1 tsp salt, 1 tsp pepper, and 2 tsp dried mint. Let it simmer for a few minutes and pour into the soup. Stir to combine.
You can add some hot water if you need to, because dough will absorb the water. Serve hot.
……………………………………………………………..
Tatar Çorbası

 

Adana mutfağına has mantı benzeri hamur çorbalarından olan tatar çorbası soğuk kış günlerinin vazgeçilmezlerindendir. Yalnızca kapatma şekli mantıdan farklı olan Tatar, yine mantı gibi çorba şeklinde yahut haşlandıktan sonra sarımsaklı yoğurt sosu ile de ikram edilebilir.
Yapımı zor tüketilmesi çok kolay olan ana yemeklerdendir:)) En büyük özelliği mantı gibi çok küçük hazırlanması. Benim kasem çok küçük olduğu için sanki tatarlar büyük yapılmış gibi gözüküyor.


Malzemeler

Hamuru için

  • 2 Bardak un
  • Tuz
  • Su
Çorbanın sosu

  • Sıvıyağ
  • 1 y.k biber salçası
  • 1 y.k domates salçası
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kuru nane
  • Toz biber
  • 1 kase Haşlanmış nohut
İç harcı için

  • 100 gr kıyma
  • 1 kuru soğan
  • 1 y.k salça
  • Tuz
  • Karabiber
Hazırlanışı
Hamur malzemelerini karıştırıp sertçe bir hamur elde edin. Üzerini bir bezle örtüp dinlendirin. Buarada kıyma harcı için, soğanı incecik kıyıp diğer malzemelerle birlikte karıştırma kabına alıp güzelce karıştırın.
Hamuru beze yapıp sırayla incecik açmaya başlayın. Hamur malzemerinden yalnızca bir beze çıktığı için bezelere ayırın diyemicem. Ama geniş aileler için hazırlanıyorsa elbette malzemeler iki katına çıkarılacağı için hamur da muhtemelen bezelere ayrılacak kadar bereketli olacaktır.
Açtığınız bezeyi mantı hamuru keser gibi küçük karelere kesip içlerine kıyma harcından koyup üçgen muska şeklinde kapatın. Kapatma işlemi tamamen değil de kısmen kenarlarını yapıştırıp uç kısmını açık bırakma şeklinde olursa daha iyi olur. Böylece hem kıyma harcınızın da piştiğinden emin olursunuz hem tatarlarınızın dağılma olasılığı ortadan kalkar.
Hamur kapatma işlemi bitince derince bir tencereye yeterince su koyup kaynatın. Kaynayan suya az sıvıyağ veya zeytinyağ ekleyin ki hamurlarınız yapışmasın. Tatarları suya atıp 15-20 dakika haşlayın. Haşlanmış nohutu ilave edin.
Başka bir tavada sosunu hazırlamak üzere, sıvıyağda salçaları, toz biberi ve naneyi yakıp çorbanızın üzerine gezdirin. Tuzunu, karabiberini ve suyunu ayarlayıp altını kapatın.