Moroccan chicken with couscous stuffing and green olive salsa 

Last week, Mike and Frances invited us to dinner. Mike prepared this authentic, delicious dish. I wouldn’t believe that a man cook like this, unless he is a chef. But Mike was quite successful at cooking. Thanks again Mike & Frances! Recipe from “The Australian women’s weekly” magazine

Preparation time: 30 minutes
Cooking time: 2 hours 20 minutes
Serves: 4

Ingredients

1.6 kg chicken
20 g butter, melted
20 baby vine-ripened truss tomatoes
1 tbsp olive oil

Couscous stuffing

1 tsp olive oil
1 medium brown onion
Chopped finely
1 ½ cups (375 ml) chicken stock
¼ cup (60 ml) olive oil
1 tbsp finely grated lemon rind
¼ cup (60 ml) lemon juice
1 cup (200 g) couscous
½ cup (70 g) toasted slivered almonds
1 cup (140 g) seeded dried dates, chopped finely
1 tsp ground cinnamon
1 tsp smoked paprika
1 egg, beaten lightly

Green olive salsa

1 ½ cups (180 g) seeded green olives, chopped coarsely
1/3 cup (80 g) olive oil
1 tbsp cider vinegar
1 shallot, chopped finely
1 fresh long chili, chopped finely
¼ cup coarsely chopped fresh flat-leaf parsley
¼ cup coarsely chopped fresh mint

Preparation

  1. Make couscous stuffing
  2. Preheat oven to moderately hot 400 F (200 C/180 C).
  3. Wash chicken under water; pat dry inside and out with absorbent paper. Fill large cavity loosely with couscous stuffing; tie legs together with kitchen string.
  4. Half fill a large baking dish with water; place chicken on oiled wire rack over dish. Brush chicken all over with butter; roast, uncovered, 15 minutes. Reduce heat to moderate (180 C/160 C) 365 F roast, uncovered, about 1 ½ hours or until cooked through. Remove chicken from rack, cover, stand 20 minutes.
  5. Meanwhile, place tomatoes on oven tray; drizzle with olive oil. Roast, uncovered, about 20 minutes or until softened and browned lightly.
  6. Combine ingredients for green olive salsa in small bowl.
  7. Serve chicken with tomatoes and olive salsa.

Couscous stuffing

Heat oil in small frying pan; cook onion, stirring, until onion is soft. Combine stock , extra oil, rind and juice in medium saucepan; bring to a boil. Remove from heat. Add couscous, cover; stand about 5 minutes or until stock is absorbed, fluffing with fork occasionally. Stir in onion, nuts, dates, spices and egg. 

Per serving

88.7 g total fat
576 k
77.6 g carbohydrate
65.3 g protein
8.2 g fibre
………………………………………………………………………….
Geçen hafta arkadaşlarımız Mike ve Frances’in bizim için hazırladıkları nefis, tamamen Fas mutfağına ait, otentik akşam yemeği menüsü;

  • Bademli ve hurmalı kuskus pilavı doldurulmuş Fırında tavuk
  • Fırında kızartılmış zeytinyağlı kiraz domatesler (side dish)
  • Yeşil zeytin salatası


Gerçekten zahmetli görünen ama lezzetli bir yemekti. Denemek isteyenlere tavsiye edilir. Yemeği inanamaycaksınız ama Mike hazırlamıştı. Tarif “The Australian women’s weekly” dergisinden.


Malzemeler 

  • 1.6 kg tüm tavuk
  • 20 gr eritilmiş tereyağ
  • 20 kiraz domates
  • 1 y.k zeytinyağ

 

Badem ve hurmalı Kuskus iç pilav


  • 1 y.k zeytinyağ
  • 1 orta boy kuru soğan, yemeklik doğranmış
  • 1,5 s.b tavuk suyu (375 ml)
  • ¼ s.b zeytinyağ (60 ml)
  • 1 y.k. limon kabuğu rendesi
  • ¼ s.b limon suyu (60 ml)
  • 1 s.b kuskus (200 gr)
  • ½ s.b kavrulmuş, uzun ince kıyılmış badem
  • 1 s.b küçücük doğranmış hurma
  • 1 t.k tarçın
  • 1 t.k tatlı toz biber
  • 1 yumurta, hafifçe çırpılmış

 

Hazırlanışı

Kuskusu hazırlamak için yağı kızartma tavasına alıp soğanı kavurun. Başka bir sos tenceresinde tavuk suyu, zeytinyağ ve limon suyunu koyup bir taşım kaynatın. Ateşten alıp kuskusu ilave edin. Üzerini kapatıp demlenmeye bırakın. Arada çatalla karıştırarak 5-10 dakika kuskus tavuk suyunu çekene dek böylece bekletin. Kavrulmuş soğan, çırpılmış yumurta, baharatlar, badem ve hurmaları ekleyip karıştırın.

Tavuk


Hazırlanışı


Fırını önceden 200 C ısıtın. Yıkanıp hazır hale getirilmiş tavuğu hazırladığınız kuskus pilavı ile doldurun. Ayaklarını bağlayıp eritilmiş tereyağ ile yağlayıp fırında 15 dakika üzeri açık pişirin.

Fırın ısısını 180/ 160 C düşürüp yine üzeri açık bir şekilde 1,5 saat kadar yahut tavuğun tamamen piştiğinden emin oluncaya kadar pişirin. 20 dakika dinlendirin. Bu arada kiraz domatesleri fırın tepsisine alıp zeytinyağ ve tuz ilavesiyle 20 dakika kadar fırında üzeri açık pişirin. Tavuk, kiraz domatesler ve yeşil zeytin salatası ile birlikte servis edin.



Yeşil zeytin salatası

  • 1,5 kase çekirdekleri çıkarılıp irice doğranmış yeşil zeytin (180 gr)
  • 1/3 s.b zeytinyağ
  • 1 y.k sirke
  • 1 küçük kuru soğan, kıyılmış
  • 1 yeşil biber, kıyılmış
  • ¼ s.b maydanoz, kıyılmış
  • ¼ s.b taze nane, kıyılmış

Malzemeleri orta boy karıştırma kasesine alıp karıştırın. Ana yemeklerin yanında ikram edin.