Rice pilaf with vermicelli pasta



Ingredients

1 cup jasmine rice
1/3 cup uncooked vermicelli pasta
1 and ½ cups water or chicken broth
Salt
3 tbsp canola or sunflower oil

preparation

1. Put 3 tbsp oil in a pan. Add 1/ 3 cup vermicelli (pasta) and fry it until golden brown. Add washed and drained jasmine rice and salt, stir it well. Let it fry for 5 minutes and add hot water or chicken broth.

2. Put a lid on it and let it simmer on low heat for 15-20 minutes, stir occasionally and after you make sure it soaks all the juice, turn the heat off and remove the pan from heat. Let it rest for 30 minutes.
Karnıyarık (meat mixture stuffed whole fried eggplants)

karnıyarık means “split belly.” Karnıyarık is one of the best known and loved dishes by almost every single person, in every part of Turkey. Eggplants, you are going to use for this dish are supposed to be tiny or small Italian ones which is the closest eggplant variety to Turkish eggplants.

Ingredients

8 Italian eggplants, peeled in stripes lengthwise
8 oz ground beef
2 small onions, finely chopped
1/2 bunch parsley, finely chopped
2 tomatoes, petite diced
2 green sweet banana peppers, petite diced
freshly ground black pepper
1 tbsp red pepper paste
salt
3 tbsp olive oil
cooking oil for frying

For decoration

1 tomato, sliced
4 green peppers cut into halves in lengthwise, fried

Preparation


Peel eggplants leaving lengthwise stripes and then if they are tart, put them in salty water for 10 minutes. I skipped this part because my eggplants were so fresh and sweet from the farmers market, so I didn’t need to soak them in salty water.

Dry well and fry them as a whole in a deep pot with oil until golden brown. Place them on a platter lined with paper towel to drain. Once drained, place eggplants in an oven dish and set aside.

In a deep frying pan, heat olive oil on medium-high heat. Add finely chopped onions and sauté for 3-4 minutes. Add green peppers and sauté another 4 minutes. Stir in ground beef and cook until ground meat soaks all the juice.

Add diced tomatoes and mix well. When tomatoes are done, turn the heat off. Add chopped parsley, salt, and pepper. Stir to combine.

With the help of a knife or spoon, slit the eggplants into two. But leave the tops and bottoms attached.

Stuff eggplants with ground beef mixture. Place a slice tomato and half of a fried green pepper on top of each split belly eggplant.

Pour 1 cup of hot water or the juice of meat mixture on top and bake them in preheated oven at 400 F until green peppers are done. Serve with rice and salad.

 

……………………………………………………………..

 

Tel şehriyeli pirinç pilavı

Pilavları genellikle bir bardak ölçü ile hazırlıyorum, malum 3 kişi olunca yetiyor, miktarı siz ailenizin kalabalıklığına göre iki katına çıkararak hazırlayabilirsiniz.
Malzemeler
1 s.b jasmine pirinç
1/3 s.b tel şehriye
1,5 s.b tavuk suyu veya sıcak su
Tuz
Sıvıyağ veya tereyağ

Hazırlanışı

Sıvıyağı veya tereyağı (ben hiçbir yemekte tereyağ kullanmıyorum) orta boy tencereye alıp kızdırın. Tel şehriyeleri atıp altın gibi kızartın. Yıkanıp iyice süzülmüş pirinci ilave edip pirinçler kuruyana dek kavurun. Tavuk suyunu ve tuzunu ayarlayıp ocağın altını kısıp kısık ateşte pirinçler uzayıp şişene dek pişirin. Altını kapatıp tencereye kağıt havlu yerleştirin. 20 dakika demlenmeye bırakın. Sıcak servis edin

 

Karnıyarık 

Malzemeler
8 karnıyarıklık patlıcan

250 gr. dana kıyma
2 kucuk kuru soğan
3 y.k zeytinyağ
1 y.k biber salça
2 domates
3 sivri biber
Yarım demet maydanoz
Kızartmak için Sıvı yağ
Tuz ve karabiber
Üzeri için

1 domates, dilimlenmiş
4 sivribiber, ikiye kesilip kızartılmış
Hazırlanışı
Patlıcanların baş kısımları kalacak şekilde alaca soyup tuzlu suda yarım saat bekletin. Yıkayıp kurulayın. Yağda çevirerek kızartın. Tepsiye yerleştirip boydan boya, bıçak alta geçmeyecek şekilde kesip açın.
İnce doğranmış soğan, salça, biber, kıyma az yağda kavurun. Soyulup doğranmış domates ile de biraz çevirin. Tuz, karabiber, kıyılmış maydanoz ilave edip ocağın altını kapatın.
Patlıcanların içine, aldığı kadar hazırladığınız kıyma harcından doldurun. Üzerlerine birer tane domates dilimi ve biber parçası yerleştirin.

 

Az su ilavesi ile yahut kıyma sosunun suyunu üzerine gezdirerek önceden ısıtılmış 200 C fırında veya ateşte pişirin.