Turkish Pinwheel pogoca with potato

İngredients



For dough

1 cup milk
½ cup yogurt
½ cup olive oil
1 egg, seperated
1 tsp salt
1 tbsp sugar
All-purpose flour
2 tsp dry active yeast

For filling

5 potatoes, boiled and mashed
2 green peppers, diced
1 onion, finely chopped
Handful parsley, chopped
1 tbsp red pepper paste
Salt
Black pepper
Olive oil

Preparation

Combine 1 cup milk and sugar. Heat it to get lukewarm milk. Sprinkle dry active yeast. Do not stir. Keep it in a warm place for 15 minutes. When it gets double in size, mix all other ingredients by gradually adding flour in a large mixing bowl.

 

Punch dough down. Turn dough out onto a lightly floured surface. To knead dough, fold it over and push down with the heel of your hand. Turn the dough and push down again. Repeat this process until dough is smooth and elastic. 

To let dough rise, cover it with a clean towel and place it in a warm, draft- free location such as upper rack of cool oven.

Meanwhile to prepare filling, a medium pan, sauté diced onion in olive oil until lightly browned. Add green peppers and pepper paste. Stir to combine. Add mashed potato. Adjust salt and black pepper. Sprinkle chopped parsley and turn the heat off. Set that aside to cool room temperature.

To see if dough has doubled in size and is ready to be shaped, press two fingers 1/2 inch into the center. Remove your fingers if indentations remain, the dough is ready to be punch down.
To punch down, push your fist into the center. Use your fingers to pull dough edges into the center.

Divide the dough into two balls. Roll one of them as thin as you can roll. Spread the potato mixture evenly on the surface of dough. Tightly roll up and get two edges stick together.

Cut them into ½ inch slices. Place them on to the greased baking pan. Repeat the process for another dough ball. When you finish all slices, brush their tops with egg yolk and bake that in 350 F pre-heated oven until golden brown.

 

…………………………………………………………………………………………

 

 

Patatesli rulo poğoça 

İç harcı

5 büyük patates, haşlanmış
1 kuru soğan
2 sivribiber

bir tutam maydanoz
1 kaşık salça
Tuz
Karabiber
Zeytinyağ 

Hamuru için

1 s.b süt
½ s.b yoğurt
½ s.b. sıvıyağ
1 yumurta (sarısı ayrılmış)
Maya
Tuz
Şeker
Un

Hazırlanışı

Hamur malzemelerini yoğurup mayalanmak üzere sıcak bir yerde dinlendirin. Bu arada yemeklik doğranmış soğanı zeytinyağda pembeleşinceye dek kavurup sivribiberleri ekleyin. Salça ve haşlanmış ve ezilmiş patatesleri de ilave edin. Tuz ve karabiberini ayarlayıp altını kapatın. Kıyılmış maydanozu ilave edip bir kenarda ılımasını bekleyin.

Hamuru iki eşit parçaya bölüp herbir bezeyi açabildiğiniz kadar ince açıp hazırladığınız patatesli harçtan yayıp sıkıca rulo yapın. Bir parmak kalınlığında dilimlere ayırıp yağlanmış tepsiye aralıklı yerleştirin. Ayırdığınız yumurta sarısını poğoçaların üzerine sürüp önceden 175 C ısıtılmış fırında kızarıncaya dek pişirin.