IMAMBAYILDI

 

 

Ingredients


  • 7 small Japanese eggplants
  • 1 large onion, finely chopped
  • Flat leaf parsley, for garnish
  • Flat leaf parsley, chopped
  • 3 tomatoes, petite diced
  • 2 sweet green peppers, diced
  • Ground pepper, salt
  • 1 tbsp tomato paste
  • Canola oil, for frying
  • 2 tbsp olive oil
  • 2 cloves garlic, minced (optional)
  • 2 green fried peppers for garnish

 

Preparation

Pare eggplants in stripes lengthwise.

Add enough canola oil to a deep frying pan. Heat oil over medium-high heat and fry the eggplants in two batches. Transfer immediately to a plate lined with paper towel to drain.

After drained, place eggplants in an oven dish and set aside. Preheat your oven to 350 F.

In a separate skillet, place 2 tbsp olive oil. Put minced garlic and cook over medium-high heat. Add diced onions and sauté until lightly browned. Add tomato paste, diced green peppers, diced tomatoes and chopped parsley one by one. Put a lid on it and cook over medium-high heat. When the tomatoes tender, sprinkle salt and pepper and turn the heat off.

With the help of two spoons, slit eggplants into two, leaving the tops and bottoms attached. Fill them with tomato mixture you cooked.

Arrange and place half a slice of green fried pepper on each eggplant. Bake 20 minutes. Serve warm.

BULGUR PILAF with green lentil

Ingredients

2 tablespoon cooking oil/olive oil
1 cup medium-grain bulgur
½ cup cooked green lentil
1+1/2 cups boiling water or chicken stock
1 teaspoon salt
Pinch of ground black pepper

Preparation

In a medium pan, put olive oil over medium-high heat. Add bulgur and cook for a few minutes stirring occasionally. Add already boiled/cooked green lentils; stir to coat. (Lentils should be tender not mashed)

Add boiling water or chicken stock and salt. Cook covered until most of the liquid is absorbed. Continue simmering on low heat until liquid has evaporated and bulgur is tender, about 25 minutes. Place a paper towel on the surface, cover with a lid and set aside to steam for 15 minutes. Serve warm with plain yogurt.

 

 

………………………………………………………………………………….

 

 

 

Imambayıldı & mercimekli bulgur pilavıMalzemeler

Pilav için

  • 1/2 s.b yeşil mercimek, haşlanmış
  • 1 s.b pilavlık bulgur
  • 3 y.k sıvıyağ
  • 1,5 s.b tavuk suyu
  • Tuz
Hazırlanışı

Haşlanmış mercimeğin suyunu süzüp bir kenara alın. Tencereye sıvıyağı alıp kızdırın pilavlık bulguru ekleyip hafif kavurun mercimeği ilave edip suyunu yahut kullanacaksanız tavuk suyunu ilave edin tuzunu ayarlayıp kısık ateşte bulgur suyu çekene dek pişirin. Altını kapatıp demlenmesi için 20 dakika bekletin. Sıcak servis edin.

 

İmambayıldı

malzemeler
  • 7 patlıcan

Kızartmak için sıvıyağ

  • 1 kuru soğan
  • 5 sivribiber
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 3 domates
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • yarım demet maydanoz

 

hazırlanışı

Yıkanmış ve alacalı soyulmuş patlıcanların sap kısımlarını kesmeden yeşil kısımlarını koparın.
Soyduktan sonra kızdırılmış sıvıyağda patlıcanları bütün olarak önlü arkalı yumuşayana kadar yüksek ateşte kızartın. Hepsini kızarttıktan sonra kağıt havlulun üzerine alın.
Soğanları ve biberleri küçücük doğrayın. 2 yemek kaşığı zeytinyağı ile birlikte tavada öldürün. Bazıları bu aşamada sarımsak da ekliyor size kalmış ekleyip eklememek damak tadınıza bağlı. üzerlerine kabukları soyulmuş ve doğranmış domatesleri ekleyin. domatesler bıraktığı suyu hafif çekip koyulaşana kadar kavurun. tuz, karabiber ve doğranmış maydanozu ekleyip ocağı kapatın.

 

Patlıcanları fırın tepsisine yerleştirin. Ortalarını bıçak yardımıyla çizgi şeklinde açın. İçine malzemeleri doldurun. Üzerlerine kızartılmış sivribiber yerleştirin. Tavada kalan domatesli suyu patlıcanların üzerine gezdirin. 180 C fırında 20 dakika kadar pişirin.