Bulgur stuffed mallow leaves

Ingredients 

2 bunches of mellow

For filling

  • 1 cup bulgur
  • 1 tbsp pepper paste
  • ½ bunch parsley, chopped
  • 1 tomato, petite diced
  • 1 onion, finely chopped
  • 1 clove garlic, minced
  • 3 tbsp olive oil
  • Salt
  • Black Pepper
  • Dash cumin powder
  • Dash dry mint
  • Dash paprika
  • 1 and 1/2 cups hot water
  • 1 lemon juice
  • 1 tbsp olive oil

 

Preparation

In a medium mixing bowl, combine uncooked bulgur, olive oil, pepper paste, spices, diced tomato, parsley, onion and garlic. Mix them evenly and set aside.

Boil 2 quarts water and soak mallow leaves in it. Turn the heat low and let them boil a minute. Drain and let them cool to room temperature. Place one leaf on a flat surface and put 1 tsp filling on wide side of leaf. Fold the sides of leaf and roll it tightly.

Place them in a pot. Whisk 1 lemon juice, 1 tbsp olive oil and hot water in small bowl and drizzle over the stuffed leaves. Put a flat dish on top of them so they cook equally. Cook until bulgur is done. Let it cool for about 20 minutes and then serve with plain yogurt.
……………………………………………………………………

Bulgurlu ebe gümeci sarma


Malzemeler

  • 2 deste sarmalık ebe gümeci
  • 1 bardak pilavlık bulgur
  • 1 y.k salça
  • 3 y.k zeytinyağ
  • ½ demet maydanoz, kıyılmış
  • 1 büyük domates
  • 1 büyük kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kimyon
  • Toz kırmızı biber
  • Kuru nane

Üzeri için

  • Sıcak su
  • Limon suyu
  • Zeytinyağ

Hazırlanışı

Ebe gümeçlerini kaynayan suya daldırıp soluncaya dek bekletip hemen çıkarın. Hepsini bu şekilde bitirip fazla sularının süzülüp soğumaları için bir kenara bırakın.

Iç harcı için, bulgur, salça, zeytinyağ, ve baharatları karıştırma kabına alın. Incecik doğranmış soğan, domates, maydanoz ve ezilmiş sarımsağı ekleyip karıştırın.

Ebe gümeci yapraklarını sırayla asma yaprağı sarar gibi iç harçtan bir tatlı kaşığı yayıp sarın. Tencereye dizin. Üzerine zeytinyağı, limon suyu ve sıcak su karışımını gezdirip düz bir porselen tabak kapatın. Orta hararette pişirin.

Farklı sos hazırlamak isteyenler için Güneyde yaygın olarak bilinen sosu paylaşayım sizlerle. Zeytinyağda 1-2 diş ezilmiş sarımsağı sote edip salça ve nane ekleyin. Az su ilavesiyle sosunuzun kıvamını ayarlayın. Pişmeye yakın sarmalarınızın üzerine gezdirin. Çok daha iştah açıcı olduğunu göreceksiniz.