Date cake with pistachios

 

Ingredients


3 eggs
¾ cup sugar
¾ cup oil sunflower, corn or canola oil
¾ cup whole milk
½ cup pitted and diced date
½ cup coarsely chopped pistachios
1 tsp baking powder
1 tsp vanilla
Lemon zest
All-purpose flour approx (1 and ½ cups)

Preparation

 

Preheat the oven to 350 F. Lightly grease loaf pan. Dip diced date and pistachios into 1 tbsp flour. Coat them evenly. Set aside. Sift flour and baking powder together. Set that aside too.

In a medium mixing bowl, beat eggs and sugar until sugar smooth and creamy with an electric mixer on high speed. Add sunflower oil, milk and vanilla. Whisk them as well.

Gradually add flour mixture to the egg mixture. Stir with a spatula. Place fruits, lemon zest and nuts over the batter and stir with a spoon once or twice. Pour the batter into loaf pan and bake until golden brown. Let it cool on wire rack. Serve it with a cup of hot tea or coffee.

 

……………………………………………………………..

 

 

Hurmalı ve fıstıklı kek


Malzemeler

 

3 yumurta
¾ cup şeker
¾ cup sıvıyağ
¾ cup süt
½ kase küp doğranmış hurma
½ kase iri kıyılmış antep fıstığı
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Limon kabuğu rendesi
Un yaklaşık (1,5 kupa)

 

Hazırlanışı

Yumurtalar ve şekeri, şeker kaybolana dek çırpın. Süt, sıvıyağ ve limon kabuğu rendesini ekleyip tekrar karıştırın. Un, kabartma tozu ve vanilyayı birlikte eleyip karışıma azar azar ekleyin. Daha önce una buladığınız hurma ve fıstıkları kek hamuruna ilave edin bir kez kaşık ile karıştırıp hamuru hafif yağlanmış baton kek kalıbına boşaltın. Önceden ısıtılmış 180 C fırında kızarana dek pişirin.