Turkish split belly (Karniyarik) Borek

 

 

Ingredients



3 Turkish pastry leaves

or Turkish cigar shape pastry leaves 

For filling

  • 8-10 oz ground beef
  • 1 big onion, finely chopped
  • 1 tomato, petite diced
  • 1 tbsp pepper or tomato paste
  • 3 tbsp olive oil
  • 2 fresh italian green pepper, diced
  • Salt
  • Black Pepper

 

For top

  • Nigella seeds
  • 1 egg yolk
  • 1 tomato, sliced
  • 1 green pepper, sliced

 

For liquid mixture

  • 1 cup milk
  • ½ cup cooking oil
  • 1 egg

 

Preparation

To prepare filling, in a medium pan, saute chopped onion in olive oil until lightly brown. Add green peppers saute for 5 minutes more. When the pepper is tender, Stir in tomato paste, ground beef, diced tomato one by one to the mixture. Let that simmer for 10 to 15 minutes and season it with salt and pepper to taste. Turn the heat off and let it cool to room temparature.

If you use round whole pastry leaves, cut them (pastry leaves) into 8 triangles or you could use Turkish cigar sape pastry leaves as well. So you won’t need to cut them into triangles since they are already in triangle shape.Whisk egg, milk and oil until smooth. Set that aside.

Place 1 triangle pastry leaf on a flat surface. Brush it with liquid mixture and then Put some filling onto the large side of leaf. Fold the sides inside. Wrap and roll it till end. Finish all the remaining triangles like that. Brush with water to be able to stick their ends. Brush them with milk mixture again.

Place them on lightly greased baking dish. Brush theor tops with egg yolk and sprinkle some nigella seeds. Cut their tops fo about an inch with a sharp knife. Place a slice of tomato and a piece of green pepper.

Bake them in pre-heated 350 F oven until golden brown. Serve warm with tea or as an appetizer.

 

 

………………………………………………….

 

 

Karnıyarık börek

Malzemeler 

  • 3 adet yufka veya
  • sigara böreklik yufka

İçi için

  • 300 gr kıyma
  • 1 büyük kuru soğan
  • 2 sivribiber
  • 1 domates
  • 1 y.k salça
  • Tuz
  • Karabiber
  • Sıvıyağ

 

sıvı harcı için

 

  • 1 s.b. süt
  • 1 yumurta
  • 1/2 s.b. sıvıyağ

 

Üzeri için
  • 1 yumurta sarısı
  • Çörek otu
  • 1 domates, dilimlenmiş
  • 2 yeşil biber

 

Hazırlanışı

 

Yemeklik doğranmış kuru soğanı sıvıyağda pembeleşene dek kavurup sırayla yeşil biberi, salçayı, kıymayı ve küçücük doğranmış domatesi ekleyin. Tuz ve karabiber ilavesiyle baharatlarını ayarlayın.

Yufkaları 8 eşit üçgen parçalara bölün. Sıvı harcın malzemelerini blendırdan geçirip homojen bir karışım olmasını sağlayın. Yufkaların üzerine sıvı harçtan fırçayla sürüp hazırlayıp ılıttığınız iç harçtan geniş kenarına yeterince yayın. Kenarlarını içeri doğru katlayıp iki parmak eninde dar ucuna doğru sarıp su ile yapıştırın. Üstlerine tekrar sütlü sıvı harçtan sürün.

Üzerlerine bıçak yardımıyla çizikler atıp, yumurta sarısı sürüp çörek otu serpin. Bir dilim domates ve biber yerleştirip önceden ısınmış 180 C fırında pişirin.