Fish Taco


Bir Peru restoranında deneyip beğendiğimiz Fish Tacoları yani nam-ı diğer balık ekmekleri evde yapmaya karar verdim. Sonuç gerçekten çok pozitif. Hem sağlıkli ve hafif hem de pratik. Kızarmış patates, acılı ezme salata ve bol soğanlı bir piyaz ile de çok yakışıyor… Ayrıca Tavada yahut ızgarada da deneyebileceğiniz bir tarif…


Malzemeler

  • 4 yumuşak (soft) taco yahut
  • tortilla denen açık ekmek
  • 4 tilapia balık filetosu
  • Tuz
  • Karabiber
  • Toz kırmızı biber
  • kimyon
  • 1 diş sarımsak, rendelenmiş
  • Zeytinyağ

 

Üzeri için

  • 4 yaprak kıyılmış marul
  • 2 Domates, küçük küpler halinde doğranmış
  • 2 dal Yeşil soğan
  • Limon dilimleri
  • Maydanoz

 

Hazırlanışı

Balıkları tuz, karabiber, toz biber, çok az kimyon, 2 y.k zeytinyağ ve rende sarımsak ile bir kaç saat marine edin. Yapışmaz bir tavada beyaz olana dek pişirin. Pişirme esnasında çatal yardımı ile parçalara ayırın.

Açık ekmeklerinizi ısıtıp her bir filetoyu bir ekmeğe yerleştirip üzerini maydanoz, limon, kıyılmış marul, incecik doğranmış domates ve taze soğan ile doldurup kızarmış patatesler ve sevdiğiniz bir salata ile ikram edin.

Fish tacos
Last time we tried fish tacos in a Peru Restaurant in Athens and we really liked it. I decided to try at home when I saw them in the first place. Then I did…it is very healthy and delicious. I used Tilapia fillets but you could use any kind of fish fillets you like. You can choose any garnish you want to use as well, like shredded radishes, thinly sliced onions, chopped parsley, lemon slices….

 

Ingredients

  • 4 soft taco or 6-8 inch flour tortilla
  • 4 tilapia fillets
  • Salt
  • Pepper
  • Paprika
  • Cumin powder
  • 1 cloves garlic, minced
  • Olive oil

To garnish

  • Lettuce
  • 2 tomatoes, petite diced
  • 2 Green onions, chopped
preparation
In a medium bowl, to marinade fish fillets, season with salt, pepper, paprika, cumin, minced garlic and olive oil. Set that in the fridge for a few hours. It is better to make it ahead or over night.

Heat the non stick pan on medium heat and lightly grease it with 1 tbsp olive oil. Cook fish fillets until completely white. Mince them with a help of fork while cooking.

Heat the tacos or tortillas. Place each minced fish fillet in one tortilla. Garnish it with thinly sliced lettuce leaves, petite diced tomatoes and green onions. Finish all 4 tacos like that and wrap with tortilla, serve warm with French fries.