Amerikada kabak çiçeği bulabileceğim hiç aklıma gelmezdi. Belki de 5 yıldır daha önce hiçbir yerde rastlamamış ve hiç kimsenin de tesadüf ettiğini duymamış olmamdan kaynaklanıyordu bu şaşkınlığım.

Haftasonu gittiğimiz farmers markette görünce hem çok şaşırdım hem de sevindim. Tabiki ilk önce zeytinyağlı olanı denenecekti ve …

Kabak çiçeği dolması

Malzemeler


30-35 kabak çiçeği
1 s.b. pirinç
Kıyılmış maydanoz
1 kuru soğan, incecik doğranmış
Dolmalık fıstık
Kuş üzümü
1/3 s.b. + 2 yemek kaşığı Zeytinyağ
1 çay k. Karabiber
1 tatlı k. Tuz
1 tatlı k. Şeker
1 çay kaşığı Tarçın
1 tatlı k. Kuru naneHazırlanışı


İç harcı için soğanı zeytinyağda kavurup sırayla dolmalık fıstık ve pirinci ekleyin. 1 bardak kadar su ekledikten sonra üzüm, maydanoz ve baharatlarını ilave edin. Altını kapatıp ılımaya bırakın.

Kabak çiçeklerini hafifçe yıkayıp içlerini temizleyin. Her birinin içine çiçeğin büyüklüğüne göre 1 yada 2 tatlı kaşığı hazırladığınız harçtan koyup tencereye dizin. Üzerine 2 kaşık zeytinyağ gezdirip bir bardaktan az ılık su ekleyin.

Kaynadıktan sonra 5 dakika daha pişirin. İç harcı önceden pişirdiğiniz için çok kısa sürede hazır olacaktır.


Stuffed Zucchini blossoms

ingredients

30-35 zucchini flowers
1 cup rice
1 medium onion, very finely chopped
1/3 cup + 2 tbsp olive oil
2 tbsp currants
2 tbsp pine nuts
½ tsp ground cinnamon
1 tsp sugar
1 tsp salt
Paprika
Black pepper
Dry mint
finely chopped parsley

Preparation

Remove the stems from the flower. Wash the zucchini flowers, check inside, and drain them well. Set aside.Heat olive oil in a pot. Add onions and sauté for 5 minutes. Add pine nuts and toss that until lightly brown.

Add rice and stir for 5 minutes. Add currants, sugar, allspice or cinnamon, black pepper, salt, dry mint, paprika. At the end, sprinkle some chopped parsley and Pour ¾ cup water and cook on low until water is absorbed. Turn it off. Set aside to cool down.

With a small teaspoon, fill each flower with the rice stuffing you prepared before: gently open the petals up, put the stuffing, and seal the flower by folding the petals one by on top of filling.

Place stuffed flowers in pot. Drizzle 2 tbsp olive oil over the flowers and pour ¾ cup of water. Place a flat plate on top of flowers to make them firm so they won’t fall apart.

Cook on medium heat until water is absorbed, approximately 10 minutes. Wait at least 20 minutes before taking stuffed zucchini flowers out of the pot. Serve warm or cold. Goes great with garlic flavored yogurt.