For meatballs

  •  500 g ground beef
  • 1 big onion, grated
  • 2 slices Italian bread, soak in water and squeeze the water out
  • 1 egg
  • Salt
  • Black pepper
  • Paprika
  • Red crushed pepper (if you want)
Mashed potato
  • 6 medium sized potatoes, boiled and peeled
  • ½ cup whole milk
  • 2-3 tbsp butter
  • salt
Preparation
Mash the boiled potatoes in a sauce pan, add ½ cup milk, butter and salt. Stir on medium heat. Put aside to cool down a little.Preheat the oven to 400 F. Combine all the meatball ingredients in a mixing bowl and knead until well combined. Give them a ball shape. Make a hole in the middle of each meatball with your thumb.

Place them on a lightly greased baking dish. Cook for about 15 minutes in the oven. Fill it in with the mashed potatoes using pastry pipe or a simple teaspoon. Put back it in the oven for another 10 minutes until golden brown.

 Some people prepare sauce before put it back to the oven back. If you like to drizzle some tomato sauce on top of each meatball, you could make a cup of tomato sauce with grated tomatoes, salt, pepper and pour over the meatballs then put it back to the oven.

……………………………………………………..

malzemeler

köfte için

500g kıyma
1 kuru soğan
1 yumurta
2 dilim ekmek içi
tuz
karabiber
tatlı toz biber
pul biber (isteğe bağlı)

püre için

6 orta boy patates
2-3 yemek kaşığı tereyağı
½ su bardağı süt
Tuz

hazırlanması

Püre için patatesleri haşlayıp soyun. Çatalla ezin. Tencerede tereyağını eritip patatesleri ekleyin. sütü yavaş yavaş ekleyin.Tuzunu ayarlayıp bir kenara alın.

Köfte malzemelerini karıştırma kabına alıp güzelce yoğurun. Cevizden biraz büyük parçalar koparıp içli köfte gibi ortası çukur köfteler yapın. Köfteleri yağlanmış fırın tepsisine dizip 200 C fırında 10-15 dakika pişirin.

Fırından çıkarıp çukurlara krem şanti torbasıyla aldığı kadar püre sıkın. Fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. Bazıları bu aşamada üzerine salçalı su gezdirip öyle fırınlıyor. Size kalmış salçasız hali de gayet güzel!