Köfteli İskender

Malzemeler

Köftesi için


  • 300 gr kıyma
  • 1 kuru soğan
  • Bir tutam kıyılmış maydanoz
  • 2 dilim ekmek
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kimyon
  • Toz kırmızı biber

(Köfte harcı kullanıyorsanız baharatları çıkarıp doğrudan harcı ilave edebilirsiniz)

Sosu için

  • 1 y.k domates salçası
  • 2 y.k sıvıyağ
  • 4 domates rendelenmiş
  • Tuz
  • Karabiber

Diğer malzemeler

  • Pide ekmek
  • 2 kase yoğurt
  • Tuz
  • 1 diş sarımsak
  • Bir tutam maydanoz süslemek için

Hazırlanışı

Köfte malzemelerini güzelce yoğurup dolapta dinlendirin. Yuvarlak yahut uzun köfteler hazırlayıp bir kaç kaşık sıvıyağda kızartın.

Diğer tarafta sıvıyağda salçayı ezip rendelenmiş domatesleri ekleyin. Tuz ve kara biberini ilave edip 5 dakika kadar orta ateşte pişirin. Altını kapatıp ılıtın.

Yoğurda ezilmiş sarımsak ve tuz ekleyip pürüzsüz olana dek çırpın.

Pide ekmekleri küpler halinde kesip servis tabağınıza yerleştirin. Üzerine domates sosundan bir miktar gezdirin. Yoğurdun tamamını sosun üzerine yayın.

Kızarttığınız köfteleri yerleştirip kalan domates sosunu köftelerin üzerine gezdirin. Kıyılmış maydanoz ile süsleyip servis edin.

……………………………………………………..

Iskender with meatballs

İngredients

for meatballs

  • 8-10 oz ground beef
  • 2 tbsp oil
  • 1 onion, finley copped
  • Handful parsley, finely chopped
  • 2 tbsp bread crumbs
  • Salt
  • Pepper
  • Paprika
  • Cumin powder

(İf you have meatball spice mix you could omit the spices and just add it )

Tomato sauce

  • 4 tomatoes, grated
  • 2 tbsp oil
  • 1 tbsp tomato paste
  • Salt
  • Pepper

Other ingredients

  • 2 pita breads, cut into cubes
  • 2 cups plain yogurt
  • 1 clove garlic, minced
  • Salt
  • Chopped parsley for decoration

Preparation

Mix the meatball ingredients in a medium mixing bowl. Let rest in the fridge for 20-30 minutes. Grab some pieces and give it a ball shape or small oval shape. Oil the pan with a few tbsp cooking oil and cook the meatballs.

Meanwhile, to make tomato sauce, oil the pan and add tomato paste. Bring it to boil then pour grated tomatoes in. Add salt and pepper. Let simmer it for 5 minutes. Turn the heat off.

In a medium bowl, mix plain yogurt, salt and minced garlic until smooth.

Place cut in cubes pita bread on a platter. Drizzle over half of the tomato sauce on bread. Pour yogurt mixture completely over tomato sauce.

Then place meatballs on top of yogurt evenly. Pour the rest of tomato sauce over meatballs again. Sprinkle some chopped parsley on top of Iskender. Serve immediately.