Güllaç

Ramazanın vazgeçilmezlerinden biri ramazan pideleri diğeri de Güllaçtır. Hafif bir tatlı olduğundan olsa gerek Ramazanda daha çok tüketilmesi. Umarım bulunduğunuz yerde güllaç yufkası bulabiliyorsunuzdur. Amerikanın bazı bölgelerinde bulmak biraz zor oluyor. Ben de ilk kez yufka bulup hazırlayabildim Güllacı.

Malzemeler

  • 10 adet güllaç yufkası
  • 1,5 lt süt
  • 2 s. bardağı şeker (ben 1,5 kupa gibi kullandim)
  • 1 kase iri dövülmüş ceviz
  • ½ kase hindistan cevizi
  • Vanilya
  • Antep fıstığı
  • Nar taneleri
  • Gülsuyu

Hazırlanışı

Sütü içine şekeri, vanilyayı ve hindistan cevizini ekleyip kaynatın. Ilıyınca tepsinin altına bir kepçe süt gezdirin. Güllaç yapraklarını teker teker parlak kısmı üste gelecek şekilde tepsiye yerleştirip üzerlerine birer kepçe süt gezdirin. Yaprakların yarısı bitince arasına dövülmüş ceviz serpip kalan yarısına da aynı işlemi uygulayın.

Cevizi dilerseniz bir kaç kata daha yayabilirsiniz. Yapraklar bitince kalan sütü üzerine gezdirin. Gül suyu serpip servise dek dolapta bekletin. Ikram etmeden hemen önce nar taneleri antep fıstığı veya herhangi istediğiniz kuru yemiş ile süsleyip servis edin.

Cevizin güllacın rengini özellikle de uzun süre kalınca kararttığı yahut rengini koyulaştırdığı söyleniyor. Benim hazırladığım hemen tükendiği için bir yorum yapamayacağım ama aklınızda bulunsun. Bu nedenle ceviz yerine pekala yeşil fıstık da kullanabilirsiniz.

………………………………………………………………………………….

Gullac

Güllaç means “Güllü aş” which is “food with rose” in Turkish, because rose water is used in this dessert.

This milky dessert’s history goes back to Ottoman Empire period. Records indicate that it was served to the guests at the circumcision ceremony of the sons of Sultan Suleyman the Magnificent.

Since it is a light dessert, it is most commonly consumed during Ramadan. You could find gullac leaves in Turkish grocery only in Ramadan.

Ingredients


  • 10 Gullac leaves
  • 6 cups whole milk
  • 2 cups sugar
  • 1 cup Turkish coconut flakes
  • 1 tsp vanilla
  • 3 tbsp rose water
  • Pomegranate seeds
  • ½ cup crushed Pistachios
  • 1 cup coarsely chopped walnuts

preparation

Boil the milk with the sugar, vanilla and Turkish style finely crushed coconut flakes for a couple minutes. Let it cool a little because we should have warm milk not hot. Use a round tray the same size as a Gullac leaf or a regular rectangular baking dish like I did, pour in a scoop of the milk mixture. If you use round tray, you dont need to do anything, just place gullac leaves one by one. But if you will use rectangular or square trays, you should break gullac leaves according to your dish size.
Place one leaf on in the round tray and pour one scoop of milk more on top. Repeat this process until you finish the 5 leaves.Spread 1 cup coarsely chopped walnuts or pistachios on top of it evenly. Place another leaf on top and continue the same process until you complete all leaves.
Pour the remaining milk mixture on top evenly and let rest in fridge until you serve. Before you serve it, drizzle some rose water over it and decorate the top with pomegranate seeds and pistachios as seen in the picture then slice it up in medium squares.