Batırık

>

Batırık, kısır benzeri, bulgur ile hazırlanan bir çeşit soğuk, sulu salatadır. Özellikle İç Anadolu bölgesinin güneyi ile Akdeniz bölgesinin bazı kesimlerinde bilinir. Mersinin ilçeleri Mut, Anamur, Erdemli, Aydıncık ve Gülnar bu bölgelerden bazılarıdır. Kısırdan farklı olarak, tahin, susam veya fıstık eklenir. Diğer farkı da ikram etmeden önce hazırlanan salatanın bir kısmı çiğ köfte gibi sıkılır, geri kalan kısmına ise buzlu su eklenip sulandırılarak, haşlanmış ve marine edilmiş lahana yaprakları veya marul yaprakları ile ikram edilir.

Batırık (Mersin usulü kısır)

Malzemeler

2 su b. kısırlık ufak bulgur (esmer olması tercih)
1/2 bardak kadar yer fıstığı
2 yemek k. kavrulmuş susam
2 yemek k. tahin
1 adet kuru soğan
1 yemek k. biber salçası
1 tutam maydanoz
2 adet domates
4 dal taze yeşil soğan
2 sivri biber
1 limon suyu
4 yemek k. zeytinyağı
1 tatlı k. tuz
1 çay k. kimyon
marul veya lahana

Hazırlanışı

Bulgurun üzerine sıcak su koyup kısır gibi demlenmeye bırakın. Susamı bir tavada kavurun. Şişen bulgurun üzerine susamı, tahini, biber salçasını, limon ve zeytinyağını ekleyin. Geri kalan tüm sebzeleri ince ince doğrayıp karıştırın. Tuz ve baharat ilave edin. kavrulmuş yer fıstıklarını da ekleyip Haşlanmış lahana yaprakları veya marulla ikram edin.
Advertisements

One Comment Add yours

  1. >merhababiz de yaparız batırık ama daha çok köfte şeklinde bi de sonra sulandırıp sulu içeriz 🙂 sanırım aynı yörelerin insanıyız memnun oldum. sevgiler.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s