Etli Kuru fasulye & pilav


Türk mutfağı klasiklerinden bir yemek…pilav üstü kuru fasulye.


Malzemeler

1,5 su bardağı kuru fasulye
250 gr dana kuşbaşı
1 adet büyük kuru soğan, yemeklik doğranmış
2 yemek kaşığı biber + domates salçası
Sıvıyağ
Et suyu veya su
Tuz
Karabiber

Hazırlanışı


Kuru fasulyeleri akşamdan suya ıslayın. Ertesi gün etleri pişirerek yemeğe başlayın. Etleri pişireceğiniz tencereye sıvıyağ koyup etler suyunu salıp çekene kadar kavurun. Suyunu çekince su ilavesi ile iyice yumuşayana dek pişirin. Altını kapatıp bir kenarda bekletin.

Tencereye yeterince sıvıyağ ekleyip doğranmış soğanı pembeleşinceye dek kavurun. Salçayı ekleyip karıştırın. Fasulyeleri ilave edin. Yeterince et suyu veya su ilavesi yaptıktan sonra orta hararette pişirin.

Fasulyeler yumuşayınca etler ile birlikte tekrar bir 10-15 dakika daha pişirin. Dikkat edilmesi gereken tek şey fasulyelerin ve etin aynı yumuşaklıkta olması, artı ne hamur hale gelecek kadar pişirmek ne de diri bırakmak. Ben dana eti kullandığım için eti ayrı pişirmeyi tercih ettim kuzu eti kullanılırsa pişirme işlemi birlikte de yapılabilir.
……………………………………………………………………….

Turkish style beans and Bulgur pilaf

Ingredients

(6-8 servings)

1.5 cup dry white beans (or 2 cans northern beans)
8-10 ounces beef, cut in small cubes
1-2 tbsp pepper paste
1 onion, chopped
Salt
Black pepper
Cooking oil
Hot water
Red crushed pepper (optional)

Preparation 

If you will use dry beans, soak them in water overnight. Oil the dutch pan, add chopped onion and sauté until lightly brown. Stir 2 tbsp pepper paste in. Add pre-soaked beans in. Pour 4 quart water and bring it to boil. Occasionally, add some water or beef stock if needed.

Meanwhile, in another pot, sauté beef cubes with 3 tbsp cooking oil. When the beef soaked all the juice and get dry, add some water and let it simmer for 1 hour or it become nice and soft. Sprinkle some salt and turn the heat off.

When the beans get tender, stir the beef to the bean pot. Pour some beef broth or hot water to be able to adjust the juice of the dish. Sprinkle some salt, red crushed pepper and black pepper to taste.
Let simmer together for 10-20 minutes.

If you are going to use cans, you need to sauté onion then add beef stews. Let it cook until tender by adding water occasionally. Stir in pepper paste and mix until combined. Rinse and drain the beans. Add that into beef pot and let simmer for a while. Sprinkle some salt and pepper to taste.

Serve hot with rice or bulgur pilaf.