Osmanlı mutfağından zeytinyağlı yaprak sarma

Malzemeler

300-500 gr asma yaprağı

2 su bardağı ayıklanmış pirinç

1 büyük kuru soğan

4 y.k. zeytinyağ

4 y.k dolmalık çam fıstığı

4 y.k kuş üzümü

Tarçın

Yenibahar

½ demet maydanoz, kıyılmış

Avuç dolusu taze nane, kıyılmış

Tuz

Karabiber

Limon suyu

Sıcak su

Hazırlanışı

Ayıklanmış pirinci, incecik kıyılmış soğan, maydanoz ve naneyi, çam fıstığı, kuş üzümü, baharatları, karıştırma kabına alıp karıştırın. Asma yapraklarına bir tatlı kaşığı koyup sarın. Tencereye yerleştirin. Üzerine 1 ½ bardak sıcak su ve limon suyu artı 2 kaşık zetinyağ gezdirip orta hararette 30-40 dakika kadar pişirin.

……………………………………………………..

Stuffed grape leaves from Ottoman cuisine

Ingredients

500 g grape leaves

2 cups jasmine rice rinsed and drained

1 onion finely chopped

4 tbsp pine nut

4 tbsp currant

4 tbsp olive oil

Cinnamon

Allspice

½ bunch parsley, chopped

A handful fresh mint, chopped

Salt

Pepper

Lemon juice

Hot water

Preparation

In a medium bowl, combine all ingredients rice, finely chopped onion, parsley, mint, olive oil, currant, pine nutand all spices. Mix them well.

Spread one grape leaf on a flat surface and place 1 tsp stuffing on the wide side of the leaf. Fold the edges of leaf on rice filling. Wrap and roll it till the end.

When you are done with all leaves like that, place them in a medium pot. Drizzle over 1 and ½ cups hot water, 2 tbsp olive oil and 1 lemon juice mixture. Let it simmer on medium high heat for 30-40 minutes or so. Serve warm.