Bülbül konağı

Malzemeler

  • 113 gr tereyağ
  • ¼ su bardağı sıvıyağ
  • 2 y.k. yoğurt
  • 1 y.k. sirke
  • 2 yumurta (birinin akı ayrılmış)
  • 1/2 kase bütün fındık
  • 1/2 kase çekilmiş fındık
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • Un (yaklaşık 2,5 su bardağı kadar)

Şurubu için


  • 2,5 su bardağı su
  • 2,5 su bardağı şeker
  • ¼ limon suyu

Hazırlanışı

Un hariç tüm malzemeleri; eritilmiş tereyağ, sıvıyağ, sirke, k.tozu, vanilya, yumurtalar, ½ kase çekilmiş fındığı ve yoğurdu karıştırma kabına alın. Azar azar un ekleyerek yumuşak bir hamur elde edin. Hamuru plastik folyoya sarıp biraz dolapta dinlendirin.

30 dakika sonra hamuru çıkarıp iki eşit parçaya bölün. Birini merdane yardımıyla açabildiğiniz kadar ince açıp, 2 cm çapında kurabiye kalıbı yahut herhangi bir şeyin kapağını kullanarak daireler çıkarın. Kalan hamuru toplayıp tekrar yoğurup tekrar açın ve hamur tamamen bitene kadar aynı işlemi sürdürün.

Çıkardığınız daireleri çok hafif yağlanmış tepsiye dizin. Diğer hamuru ise önce aynı işlemleri yaparak daireler çıkarın, daha sonra ortalarını fındıkları yada cevizi yerleştirmek amaçlı daha küçük yuvarlak bir kapak yada kalıp yardımıyla dairelerin ortalarından da küçücük daireler çıkarın.

Benim bulduğum kapak o kadar küçüktü ki açılan boşluğa fındık çok güzel oturdu. İlk hamurdan çıkarıp tepsiye dizdiğiniz dairelerin üzerine fırça yardımıyla yumurta akı sürüp ikinci hamurdan elde ettiğiniz daireleri üzerlerine yerleştirin.

Ortalardaki boşluklara dilerseniz ceviz yada benim yaptığım gibi bütün fındık yerleştirin.
Önceden ısıtılmış 180 C fırında pembeleşinceye dek pişirin. Önceden hazırlayıp ılıttığınız şurubu tatlıyı fırından çıkarıp 5 dakika dinlendirdikten sonra üzerine gezdirin.

………………………………………………………………….

Nightingale’s palace dessert


Ingredients

  • 1 stick unsalted butter, melted
  • ¼ cup cooking oil
  • 2 tbsp plain yogurt
  • 1 tbsp vinegar
  • 2 eggs (separate 1 egg white)
  • ½ cup ground hazelnut
  • ½ cup whole hazelnut
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tsp vanilla
  • All-purpose flour (approx 2.5 cups)

For syrup


  • 2.5 cups water
  • 2.5 cups sugar
  • A few drop lemon juice

Preparation

To make syrup, combine water and sugar in a medium pan and bring it to boil. After it comes boiling, add a few drop lemon juice to make it nice and thick. Let it simmer for 10 minutes and turn the heat off. Let it cool to room temperature.

Meanwhile, in a mixing bowl, combine dough ingredients like melted butter, oil, yogurt, vinegar, 1 whole egg and 1 egg yolk, baking powder, vanilla, and ground hazelnut. Gradually add flour until you have nice and soft dough. Cover the dough with plastic wrap and let rest in fridge for at least 30 minutes.

Divide dough into two and roll one of them as thin as you can. It must be thin like pie crust. Cut rolled dough with 1-inch round metal cookie cutter as much as you can, rerolling scraps. Place dough circles 1 inch apart on a lightly greased baking sheet or dish and brush their tops with egg white you separated before.

Roll the remaining dough (you divide it into two before) and cut with the same cookie cutter and you’ll have the same circles then use a really tiny cookie cutter or a lid of something in your kitchen (I used tiny lid of bear honey) and cut at the center of dough circles you just had.

 Place circles on top of the circles you placed on baking dish before. Put 1 whole hazelnut to the center of tiny circles you’ve made.

Bake that in 350 F pre-heated oven until lightly brown when they are done, let cool 5 minutes then drizzle over the syrup. Rest it for a few hours to be able to absorb syrup.