Patlıcan güveç

Malzemeler

  • 3 orta boy patlıcan, küp doğranmış
  • 2 orta boy patates, küp doğranmış
  • 300 gr kuşbaşı dana eti
  • 3 adet sivribiber
  • 2 adet kırmızı biber
  • 4-5 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 bardak kadar su
  • Sıvıyağ
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kırmızı toz biber

Hazırlanışı

Kuşbaşı doğranmış eti 2 yemek kaşığı sıvıağ ile bir tencereye alıp sularını salıp çekene kadar kavurun. Gerekirse su ilavesi yaparak yumuşayıncaya dek pişirin.

Patatesleri ve patlıcanları ya bildiğimiz bol sıvıyağda kızartma yoluyla, yahut daha hafif olmasını istiyorsanız benim yaptığım gibi hafif yağlanmış iki ayrı tepside, üst üste gelmeyecek şekilde tek kat olarak yayıp üzerlerine biraz sıvıyağ gezdirip tuz serpip önceden 180 C ısınmış fırında kızartın.

Küçük bireysel kaplarda güveçler hazırlamak için kırmızı ve yeşil sivri biberleri yemeklik doğrayın. Sarımsakları dilimleyin.

Fırında Pişirip ılıttığınız patates ve patlıcanları genişçe bir kaba alın. Pişirdiğiniz etleri, biberleri, sarımsakları, baharatları, bir bardak su ile incelttiğiniz salçayı ve yeterince sıvıyağ ekleyin. Hafifçe karıştırıp güveç kaplarına paylaştırın.

Önceden ısıtılmış 200 C fırında önce üzerleri aliminum folyo ile kapalı sonra açık kızarıncaya dek pişirin.

………………………………………………………………………..

(Guvec) Individual Eggplant Casserole

This is a kind of dish that you could use any veggie you want like; zucchini, potato, green italian beans, tomato, garlic, onion, eggplant or peppers…

In Turkey, we have fresh green peppers crisp, thin and long like Italian peppers not like bell peppers in US. That’s why we need to use more than one for a dish to taste. Meanwhile, We use small bell peppers only for stuffing not for every dishes we prepare.

If you want to use bell pepper instead, you’ ll need just one green bell pepper. One sweet red bell pepper is going to be enough as well.

Ingredients

  • 3-4 Japanese eggplant, peeled and cut in cubes
  • 2 medium potatoes, peeled and cut in cubes
  • 3 green peppers, diced
  • 2 sweet red peppers, diced
  • 8-10 oz beef stew, cut in small cubes
  • 1 cup water
  • 4-5 cloves garlic
  • 1 tbsp pepper paste
  • Cooking oil
  • Salt
  • Black Pepper
  • Paprika

Preparation

Deep fry cut in cubes eggplants and potatoes until golden brown or if you want it healthier and light, place potatoes and eggplants on two different greased oven tray. Drizzle over some cooking oil and sprinkle some salt and pepper. Cook in preheated 350 F oven until lightly brown.

Oil a medium pan, add beef stews and some salt to taste. Cook small beef cubes until tender by adding water when needed. Set aside.

Dice green and red peppers up, slice garlic cloves. In a large mixing bowl, combine roasted potatoes, eggplants, already cooked beef stews, salt, black pepper, paprika, some cooking oil, sliced garlic, and chopped fresh peppers. Dissolve 1 tbsp pepper paste in 1 cup water and pour onto rest of the ingredients.

Stir with a spoon and divide them into ramekins or oven proof cups. Bake them in pre-heated 350 F for about 30 minutes covered with aluminum foil and 10 minutes uncovered until golden brown.