Betülün hazırladığı meşhur nokul…Nuranın getirdiği nefis elmalı kek…

Nokul

Malzemeler

  • 1 su bardağı ince dövülmüş ceviz
  • 5-6 adet dövülmüş karanfil
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 kahve fincanı tahin
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı zeytin yağı (sıvıyağ)
  • 1 tatlı kaşığı maya
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 5 su bardağı un
  • 2 çorba kaşığı susam
  • 2 çorba kaşığı süt (su)

Hazırlanma Şekli

Unu eleyin. Tuz serpip karıştırın. Unun ortasını havuz gibi açın. Maya ve şekeri birkaç kaşık ılık süt ile ezip unun ortasına yerleştirin. Üzerine biraz un serpip ılık ortamda maya kabarıncaya kadar 15-20 dakika bekletin. 3 çorba kaşığı yağı ayırıp kalan yağ, yoğurt ve sütü (su) azar azar ilave edip sert olmayacak hamur hazırlayın.

Hamurun üzerini örtüp ılık ortamda 35-40 dakika bekletin. Tahinle ayırdığınız 3 kaşık yağı karıştırın. Ayrı bir kapta tarçın ve karanfili (ezilmiş) karıştırın. Hamuru 2 eşit parçaya ayırıp 50 cm çapında ve yarım cm kalınlığında açın.

Üzerlerine önce tahinli yağ karışımını, sonra da tarcin ve karanfil, ince dövülmüş ceviz içi serpin. Hamuru karşılıklı iki taraftan ortaya doğru gevşekçe rulo yapın. Ruloyu nokulların olmasını istediğiniz büyüklükte kesin.

Hamurun kesik iki ucundan altına doğru kıvırarak şekil verin. Üzerine yumurta sarısı sürün ve susam ekin. Önceden ısıtılmış 200 C derece fırında (Amerikada olanlar için ise 450 F) 20-25 dak kadar pişirin.

Elmalı tarçınlı kek

malzemeler

  • 3 yumurta
  • ½ su bardağı zeytinyağı
  • 1 su bardağı süt
  • 1 bardak şeker
  • 2 kaşık nişasta
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • Aldığı kadar un
  • 1 paket vanilya
  • Tarçın
  • 2 elma (biri içine, diğer büyük olan elma üstü için)
  • Ceviz

Hazırlanışı

Kek yapımına, normal kek hamuru gibi yumurta ve şekeri çırparak başlayın. Sütü ve zeytinyağı ekleyin. Nişasta, vanilya, kabartma tozu, ceviz, tarçın ve aldığı kadar un ilave edip karıştırın. Kek kalıbına hamurun yarısını boşaltın elmanın bir tanesini rendeleyip şeker ve biraz tarçınla karıştırıp arasına koyun. Kalan kek hamurunu üstüne döküp en üste diğer elmayı dilimleyip sırayla yerleştirin. 180 C de pişirin.

……………………………………………………………………………………………………..

Nokul

Ingredients

  • 1 cup chopped walnut
  • ½ tsp ground cloves
  • 1 tsp ground cinnamon
  • ½ cup Tahini
  • 1 cup plain yogurt
  • 1 cup olive oil
  • 1 tsp dry active yeast
  • 1 tsp sugar
  • 5 cups all-purpose flour
  • 2 tbsp sesame seeds
  • 3 tbsp milk
  • Salt

Preparation

Sift the flour and salt together. Add yeast, 3 tbsp milk and sugar in it. Separate 3 tbsp oil and add rest of it, yogurt and prepare nice and soft dough. Knead the dough for a while and let it rest and rise for 35-40 minutes in a warm place.

Mix tahini and 3 tbsp oil you separated before and set that aside. In another bowl, stir ground cloves and cinnamon. Set aside.

Divide the dough into two and roll each 50 cm round, ½ cm thick. Spread first tahini mixture and then clove & cinnamon mixture on surface of dough. Sprinkle some chopped walnuts.

Roll the dough from both sides towards to the center but not tightly. Cut them like pinwheels as big as you want. Fold each pinwheel like dough from both cut sides to underneath.

Place them on prepared baking sheet. Brush with egg yolk and sprinkle some sesame seeds on top. Bake in pre-heated 450 F oven for 20-25 minutes or until golden brown.

Apple cinnamon cake

Ingredients

  • 3 eggs
  • ½ cup olive oil
  • 1 cup whole milk
  • 1 cup granulated sugar
  • 2 tbsp corn starch
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tsp vanilla
  • 1 tsp Cinnamon
  • 2 apples, divided (one is grated, the other one is sliced)
  • ½ cup Chopped Walnuts
  • All-purpose flour

Preparation

In medium mixing bowl, beat eggs and sugar until sugar dissolved. Stir milk, vanilla and oil in it. Add corn starch, baking powder, walnuts and cinnamon. Gradually add all-purpose flour. Pour half of the batter in prepared cake pan.

Grate one apple and mix with 2 tbsp sugar and a dash of cinnamon. Spread on top of batter evenly. Pour the remaining cake batter and place apple slices on top. Bake it in 350 F pre-heated oven until center is set.