Oktay Ustadan iki güzel salata…Sena ablanın hazırladığı “nohutlu bulgur salatası” ve benim yaptığım “yoğurtlu patates yuvası”

Nohutlu Bulgur Salatası

Malzemeler

1 kase haşlanmış nohut

1 çay b.bulgur

1 çay b.bezelye

kırmızı biber

5 kornişon turşu

1 limon

yeşil soğan

taze nane

maydonoz

zeytinyağı

tuz

Hazırlanışı

Karıştırma kabina haşlanmış nohutu, sıcak suda şişirilmiş bulguru, bezelyeyi, doğranmış turşu, kırmızı biberleri ve küçük küçük doğradığınız tüm yeşillikleri alın. Üzerine tuz, zeytinyağı ve limon suyu gezdirin. Karıştırdıktan sonra yeşil salata yaprakları üzerinde servis yapın.

patates kasesinde yoğurt

Malzemeler

4 patates

1 tutam dereotu

1 tutam maydanoz

tuz

toz kırmızı biber

zeytinyağı

limon suyu

1 kase yoğurt

1 diş sarımsak

1 çorba k. mayonez

süslemek için

taze nane

Hazırlanışı

Patatesleri haşlayıp soyun ve ezin. içine zeytinyağı,limon, tuz, karabiber ekleyip yoğurun. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp. Çok ince kıyılmış maydanoz ve dereotu içine bulayın. Ortalarını içli köfte gibi parmağınızla çukurlaştırıp içine mayonezli ve sarımsaklı yoğurt doldurun. Taze nane ya da toz kırmızı biber ile süsleyin.

………………………………………………………………..

Bulgur salad with Chickpeas

Ingredients

1 cup canned chickpeas

2/3 cup finely cracked bulgur

½ cup cooked peas

5 dill pickles diced

1 lemon juice

1 fresh red bell pepper or roasted red pepper

A handful Fresh mint

½ bunch fresh parsley

3 tbsp olive oil

Salt

Pepper

Preparation

Combine already cooked or canned chickpeas, peas, diced roasted red peppers, diced pickles, and pre-soaked bulgur in a medium bowl. Stir in chopped fresh parsley and mint. Add salt, pepper, olive oil and lemon juice. Toss to coat. Serve with salad greens.

Garlic yogurt in potato bowls

Ingredients

4 medium boiled potatoes

Chopped fresh dill weed

Chopped fresh flat leaf parsley

Salt

Black pepper

½ tsp Paprika

3 tbsp Olive oil

1 Lemon juice

1 cup plain yogurt

1 clove minced garlic

1 tbsp mayonnaise

To garnish

Fresh mint leaves

Preparation

Mash boiled potatoes in a medium bowl. Add olive oil, salt, black pepper, and lemon juice. Knead it well and grab some mashed potato mixture as big as an egg and give it a round shape and coat with chopped parsley and dill. Make them like bowl with your fingers.

To prepare yogurt mixture, whisk plain yogurt, mayonnaise, minced garlic and salt together in a small bowl. Share yogurt mixture to the potato bowls and sprinkle some paprika and mint leaves.