Soslu Patates Böreği

Özgürün kahvaltı için hazırladığı nefis soslu patates böreği…Tarif Sofra dergisinden. Gördüğünüz şekli sos kısmı çıkarılmış börek hali.

Malzemeler

  • 5 adet orta boy patates
  • 2 adet yumurta
  • 5 çorba kaşığı un
  • 5 çorba kaşığı yoğurt
  • 1 paket kabartma tozu
  • tuz, karabiber
  • yarım çay bardağı sıvıyağ
  • üzerine susam (isteğe bağlı)

sosu için (isteğe bağlı)

  • 1 kase sarımsaklı yoğurt
  • 2 çorba kaşığı tereyağ
  • 1 çay kaşığı kırmızı pulbiber

Yapılışı

Patatesleri soyup, küçük küpler halinde doğrayın. Yumurta ve yoğurdu iyice çırpın. Un ve kabartma tozunu ekleyip tekrar çırpın. Karabiber, tuz ve sıvıyağ ilave edin. Patatesleri de ekleyip, iyice karıştırın. Margarinle yağlanmış orta boy bir fırın tepsisine dökün ve spatula ile yayın. 240 derece (464 Fahrenheit) fırında üzeri iyice kızarana dek pişirin.

Evde taze yada kuru olarak bulunan maydanoz, nane, reyhan vs. ekleyebilir ve daha sağlıklı olmasını istiyorsanız yağ miktarını tariften biraz daha az tutup, onun yerine yoğurt miktarını arttırabilirsiniz.

isteğe bağlı olarak soğuyunca dilimleyip, dilimlerin üzerine önce sarımsaklı yoğurt dökün. Sonra tereyağında kızdırdığınız pulbiberli yağı gezdirip servis yapın.

Sena ablanın, çoğunu benim yediğim:)) Peynirli kızarmış ekmekleri…

Malzemeler

Italyan sandeviç ekmek dilimleri

Üzeri için Karışım

  • Beyaz peynir
  • 1 yumurta
  • Kırmızı biber
  • Kuru yada taze maydanoz

Hazırlanışı

Peynir, yumurta, pul biber ve maydanozu karıştırma kabına alıp sürülecek kıvamda olacak şekilde karıştırın. Ekmek dlimlerinin üzerine sürüp önceden ısınmış 180 C fırında kızarana dek pişirin.

Poğoçalar

Selvinin kahvaltıya getirdiği şirin Galeta unlu krem peynirli top poğoçaları ve gül pastaları

Malzemeler

  • 15 ml sirke
  • 250 gr margarın
  • 1 yumurta
  • 4 tatlı kasığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı kuru maya
  • Alabildiği kadar un

Içi için

  • Krem peynir
  • Galeta unu (top poğoçaları bulamak için)
  • Yumurta sarısı ve susam (gül olanların üzeri için)

Hazırlanışı

Hamur malzemelerini un hariç karıştırma kabına alıp unu azar azar ekleyerek yumuşak bir hamur elde edin. Galeta unlu toplardan hazırlamak için, hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizle yassılaştırıp içine 1 tatlı kaşığı krem peynir veyahut kıyma harcı yerleştirip kapatıp yuvarlayın. Galeta ununa bulayıp tepsiye aralıklı yerleştirin.

Gül şekli verebilmek için, hamuru elmalı pasta kalınlığında açıp nescafe fincanının tabağı büyüklüğünde yuvarlaklar kesin herhangi büyük bir kalıpla kesilebilir.

Çıkardığınız yuvarlaklara bıçakla eşit aralıklı 4 derin çentikler atın tamamen bölmeden yuvarlağın merkezine doğru olacak şekilde çentikler olsun bunlar.

Merkezine peynir yerleştirip gül yapraklarını etrafına dolayarak yapıştırın. Bütün yuvarlak hamurlara böylece gül şekli verdikten sonra üzerlerine yumurta sarısı sürüp susam serpin.

Galeta unlu topları ve gül şeklindeki pastaları önceden ısınmış 180 C fırında kızarıncaya dek pişirin.

……………………………………………………………………..

Potato pastry (Borek) with yogurt sauce

Originally this dish comes with a garlic flavored yogurt sauce on top. But my friend Ozgur has prepared it without yogurt sauce. It looks like cake but tastes like salty pastry.

I have a similar recipe in site which my mom used to call “Potato Cake” That’s why I named it as Potato cake before I learned its actual reputation.

Ingredients

  • 5 medium potatoes
  • 2 eggs
  • 5 tbsp flour
  • 5 tbsp yogurt
  • 1 tsp baking powder
  • Salt
  • Pepper
  • 1/3 cup cooking oil
  • Sesame seeds for top

For sauce

  • 1 cup yogurt
  • 1 clove garlic minced
  • Salt
  • 2 tbsp butter
  • 1 tsp crashed red pepper

Preparation

Peel and cut the potatoes into small cubes. Beat eggs and 5 tbsp yogurt in a mixing bowl very well. Add baking powder and all-purpose flour. Stir in salt pepper and oil. Add cut potatoes in to the mixture. You can add herbs and spices if you want to, like parsley, mint, basil…dry or fresh.

Pour the batter in lightly greased baking dish, and bake it in 400 F pre-heated oven until golden brown. When it is done, let it cool down to room temperature and cut into small or medium squares.

To prepare yogurt sauce, blend plain yogurt, salt, minced garlic and set aside. In a small pan, heat 2 tbsp butter on medium heat. Add crashed pepper.

Pour garlic flavored yogurt on top of potato borek and drizzle red pepper and butter mixture on yogurt. Serve it warm.

Crunchy cheesy toasted slices

prepared by Sena…We make those kinds of sliced bread recipes for Sunday breakfasts or for our guests invited for breakfast.

Ingredients

Italian sandwich bread slices

For top

  • 1 cup feta cheese
  • Crashed red pepper flakes
  • 1 egg
  • Dried parsley or 1 tbsp chopped fresh flat leaf parsley

Preparation

Combine cheese, egg, red pepper, and parsley in a small mixing bowl and mix well. It should be spreadable neither liquid nor solid.

Spread cheese mixture to the bread slices and place them on a baking sheet and bake in preheated 350 F oven until crunchy and golden brown.

Rose pastries and ball pogoca with crumbs

prepared by Selvi for the breakfast… Thanks again Selvi, they were really cute🙂

Ingredients

For dough

  • 2 sticks butter or margarine
  • 1 egg
  • 4 tsp granulated sugar
  • 1 tsp salt
  • 1 tbsp active dry yeast
  • 1 tbsp apple vinegar
  • All-purpose flour

For filling

  • Cream cheese
  • Breads crumbs or bread sticks crumbs for ball shape pogoca
  • 1 egg yolk and sesame seeds for rose pastries

Preparation

Combine dough ingredients in a large mixing bowl but flour. Gradually add all-purpose flour and get nice and soft dough.

To prepare “Ball Pogocas”, grab some piece as big as a small egg. Make it flat in your palms and put 1 tsp cream cheese at the center. Close and seal the ball and coat with crumbs. Place lightly greased baking sheet.

To make rose pastries, roll the dough as thin as you can. Cut it with 7-inch round cookie cutter. To be able to make rose petals, cut the round dough with knife 4 equal nicks towards to the center but not cut them completely.

Place 1 tsp cream cheese at the center and wrap 4 petals around the cream cheese. When you are done with all round dough, bush them with egg yolk and sprinkle sesame seeds on top.

Place them on greased baking sheet and bake it in 350 F pre-heated oven until golden brown.