Zeytinyağlı lahana sarma / Stuffed cabbage leaves

Paylaştığım zeytinyağlı lahana sarma tarifi Güney usulüdür. Güneyliler bilir mutfak kültürümüzde salçasız yemek yok gibidir. Hatta  Güneyde, lahana sarması pişmeye yakın ezilmiş birkaç diş sarımsak, salça ve zeytinyağ kızdırılıp üzerine gezdirilir.

Malzemeler

1 lahana (yaprakları haşlanmış)

İç harcı

1,5 bardak pirinç

1 kuru soğan

2 diş sarımsak

½ demet maydanoz

2 adet domates

1 y.k. salça

4-5 y.k zeytinyag

Tuz

Karabiber

Pulbiber

Sıcak su

Limon dilimleri

Hazırlanışı

Haşlanmış lahana yapraklarını büyüklüklerine göre ikiye veya üçe kesin. Sebzelerin herbirini incecik doğrayıp salça, zeytinyağı, ve baharatlar ile karıştırma kabına alıp güzelce karıştırın.

Yaprakların bir kenarına 1 tatlı kaşığı iç harçtan koyup iki kenarını hafifçe içe doğru bükerek sıkı şekilde sarın. Bütün lahana yapraklarını bu şekilde bitirip tencereye yerleştirin. Üzerine 1-1,5 kupa dolusu sıcak su gezdirip limon dilimleri yerleştirin. Orta hararette 30-40 dakika pişirin.

……………………………………………………………………

Stuffed cabbage leaves

Ingredients

1 medium Chinese cabbage

For filling

1 and ½ cup rice

2 tomatoes finely diced

1 onion finely chopped

½ bunch flat leaf parsley finely chopped

2 cloves garlic minced

4-5 tbsp olive oil

1 tbsp pepper or tomato paste

Salt

Pepper

Red crashed pepper

Hot water

Lemon slices

Preparation

Separate the leaves of cabbage and boil them a few at a time in a Dutch oven. Drain them.

To make filling, combine, rice, pepper paste and all spices in a medium mixing bowl. Add chopped onion, parsley, diced tomatoes, and minced garlic. Drizzle over olive oil on top and stir them well.

Cut the cabbage leaves into two or three according to their sizes. Clean the stems and thick veins. They are supposed to be bigger than your palm. Place one of them on a flat surface. Put 1 tsp filling on one side and fold the edges inside then roll it tightly till the end.

As you finish all cabbage leaves, pile them in a pot thightly. Pour 1 or 1 and ½ cups hot water gently and place some lemon slices on stuffed leaves. Turn to heat on medium (on the stove not in the oven) and cook until the leaves nice and soft. it generally takes 30-35 minutes.

Advertisements

One Comment Add yours

  1. Stuffed cabbage leaves are a firm favourite in our house. I love them filled with minced meat but I always let a friend make them for us. I’ve never been brave enough to make my own…yet. 🙂
    Julia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s