Fatte

Ekmeğin koparılıp parçalara ayrılması anlamına gelen Fatte, sağlıklı, lezzetli ve iştah açıcı bir ana yemek olarak Filistin sofralarında yer alıyor.

Malzemeler

1 bardak (240ml lik) pişirilmiş sade pirinç

1 tandır ekmeği küp küp doğranmış

Yoğurt tabakası için

2 bardak dolusu yoğurt

1 yemek kaşığı tahin

2 yemek kaşığı limon suyu

4 yemek kaşığı zeytin yağı

Tuz

Tavuk katı için

1 kase küçücük doğranmış tavuk göğsü

1 kuru soğan incecik kıyılmış

Tuz

Karabiber

1 yemek kaşığı salça

3 yemek kaşığı zeytin yağı

½ kase su

Kırmızı Toz biber

Süslemek için

½ bardak kavrulmuş badem

2 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz

Hazırlanışı

Tavuk tabakasını hazırlamak için, zeytinyağını küçük bir sos tenceresine alın. Soğanı pembeleşinceye dek kavurup salçayı ekleyin. Küçük doğranmış tavuğu ekleyip sote edin. Baharatlarını ve suyu da ilave edip kapağını kapatıp suyunu çekene kadar pişirin. Altını kapatıp oda sıcaklığına düşmesini bekleyin.

Küp küp doğradığınız ekmekleri fırınlayıp çıtı çıtır olmalarını sağlayın. Genişçe bir servis tabağına en alta fırınladığınız ekmek küplerini, sonra pişirilmiş sade pirinci ekmeklerin üzerine yayın. Sote ettiğiniz tavuklarla da pirincin üzerini kaplayın.

Yoğurt, tahin, limon suyu, tuz ve zeytinyağı karışımını da tavuğun üstünü tamamen kaplayacak şekilde gezdirin. Kavrulmuş bademler ve kıyılmış maydanoz ile süsleyip ikram edin.

A dish from Palestine…Easy, healthy, and savory. It is a main course in Middle East cuisine. the four base ingredients, yogurt, bread, chicken, and rice, are commonly consumed in virtually all parts of the world.

I think it is the ethnic and cultural diversity what leads a rich kitchen. Palestine has a long history of multiculturality just like Istanbul, Beirut, Basra and other historical metropoles.

The word “Fatte” is used to express for teared or pulled bread into pieces in Arabic.

Ingredients

1 pita bread

1 cup cooked rice

Yogurt layer

2 cups plain yogurt

1 tbsp Tahini

4 tbsp olive oil

2 tbsp lemon juice

Salt

For chicken layer

1 cup chicken breast cut into small pieces

4 tbsp cooking oil

1 cup finely chopped onion

Salt,

Black pepper

1 tsp Paprika

1 tsp pepper sauce

½ cup water

For top

2/3 cup toasted almond

2 tbsp chopped flat-leaf parsley

Preparation

Cut or pull the pita bread into pieces with your hands. Then place that on lightly greased baking Sheet and bake until cruchy like croutons.

To prepare chicken, oil the pan with 4 tbsp cooking oil. Add finely chopped onion and sauté it until golden brown. Add 1 cup diced chicken breast. Stir in pepper sauce and all spices you want. Pour ½ cup water and let it simmer for about 30-40 minutes.

When it is done, let it cool to room temperature. Meanwhile, you can prepare yogurt mixture by stirring yogurt, Tahini, olive oil, salt and lemon juice.

Place the bread pieces to the bottom of your platter. Spread cooked one cup of cooked rice on bread pieces.

Layer cooked chicken mixture on to the rice layer. Pour yogurt mixture on top of chicken and decorate it with toasted almond and finely chopped parsley.