Ispanaklı Samosa

Hamuru için

1 bardak süt ( 240 ml lik bardak)

½ bardak su

½ bardak sıvıyağ

2 tatlı kaşığı kuru maya

2 tatlı kaşığı tuz

3 yemek kaşığı şeker

Aldığı kadar un (4 bardak kadar)

İç harcı

Patatesli olan

4 Haşlanmış patates

1 kase kıyma

Tuz

Karabiber

Siyah zeytin dilimlenmiş

Salça

Peynir & ıspanaklı olan

1 kase beyaz peynir ufalanmış

1 deste önceden temizlenip doğranıp pişirilmiş ve fazla suyu süzülmüş ıspanak

½ bardak dilimlenmiş zeytin

1 tatlı kaşığı salça

Karabiber

Hazırlanışı

Hamuru poğoça hamuru gibi mayalayarak hazır hale getirin. Dinlenmesi ve kabarması için ılık bir yerde en az 40 dakika bekletin.

İç harcı için, önceden pişilmiş ıspanağı, beyaz peyniri, salçayı, zeytin dilimleri ile karıştırma kabına alın. Hazırlanan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizde yuvarlayın.

Avcunuzun içinde poğoça gibi yassıtıp açın. 1 tatlı kaşığı iç harcından koyup kenarlarını tepede birleştirip üçgen şekilde kapatın. Yahut size en kolay gelen şekilde.

Yumurta sarısı sürüp önceden 180 C ısınmış fırında 25-30 dakika pişirin.

………………………………………………………………………..

Spinach samosa

İngredients

1 cup whole milk

½ cup water

½ cup cooking oil

2 tsp active dry yeast

3 tbsp granulated sugar

2 tsp salt

All-purpose flour (approx 4 cups)

For spinach filling

1 cup cooked and dried spinach

1 cup feta cheese

½ cup sliced black olives

1 tsp pepper paste

Black pepper

Preparation

Heat up the whole milk and granulated sugar mixture until lukewarm. Sprinkle dry yeast and let it rise for 20 minutes in a warm place. Meanwhile to prepare filling, mix cooked spinach, feta cheese, olives and black pepper in a bowl and set aside.

In a large mixing bowl, combine oil, water, and salt. After milk yeast mixture had risen, stir in oil mixture. Gradually add all-purpose flour and have a soft dough like pizza dough. Let the dough rest for 30-40 minutes more to rise about double size.

Grab some piece from dough as big as a golf ball. Strech the dough in your palms and put 1 tsp spinach filling at the center of dough. Close and seal the edges on top as triangle shape as you can see on the photo.

When you finish all dough and filling, place them on a lightly greased baking sheet and brush their top with an egg wash. Bake it in preheated 350 F oven for 25-30 minutes.