Kubbeli Börek

Nuranın, Oktay usta dan ilham alarak biraz da değiştirerek en son pikniğimiz için hazırladığı kubbeli börek. Mutlaka deneyin!

Hamuru

2 haşlanmış patates

100 gr margarin

1 tatlı kaşığı maya

1 yemek kaşığı şeker

1 tatlı kaşığı tuz

1 çay bardağı su

1 yumurta

iç malzemeleri

250 gr çok küçük doğranmış et

3 yemek kaşığı sıvıyağ

1 adet kuru soğan

avuç dolusu maydanoz kıyılmış

1 yemek kasığı salça

tuz

karabiber

kırmızı toz biber

üzeri için

1 yumurta sarısı

susam ve çörek otu

Hazırlanışı

Mayayı yarım bardak suda eritin. yumurtayı ilave edip karıştırın. Patatesleri ezin margarin ile birlikte ekleyin. Son olarak da aldığı kadar un ilavesiyle (kulak memesi kıvamında) yumuşak bir hamur elde edin.

İç harcı için, soğanı doğrayıp sıvıyağda öldürün. Kıymayı ve daha sonra salçayı ekleyip bir süre kavurun. Tuz, karabiber çok az kırmızı biber ve maydanoz ilave edin içine. Tamamen kavrulunca ocağın altını kapatıp oda sıcaklığına düşmesi için bekleyin.

Hamuru merdaneyle elmalı pasta kalınlığında açın. İç harcını yayıp hamurun uç kısımlarını birleştirin (aslında bu aşamada bence hamurun dinlendirilmesi gerekirdi, ama ben dinlendirmedim oktay usta da dinlendirin dememiş)

Birleştirdiğiniz uçları hamurun altında kalacak şekilde Fırın tepsisine koyup üzerine pide ekmeklerde olduğu gibi hafifçe kareler çizin. Yumurta sarısı sürüp, çörek otu ve susam serpip önceden ısıtılmış 180 C fırında yaklaşık 35-40 dakika kadar pişirin.

………………………………………………………………………………

Ingredients

For dough

2 boiled and mashed potatoes

2/3 cup lukewarm water

1 stick margarine

2 tsp dry active yeast

1 egg

1 tbsp sugar

1 tsp salt

All-purpose flour

For filling

8 ounces beef cut into small pieces

3 tbsp cooking oil

1 tbsp pepper or tomato paste

1 big onion finely chopped

A handful chopped parsley

Salt

Black pepper

Paprika

For Top

1 egg yolk

Sesame seed and Nigella seed

Preparation

To prepare dough, combine yeast, sugar, warm water and let it rise for about 20 minutes. In another mixing bowl, combine margarine, egg and salt.

When dry yeast has risen, pour in to the margarine mixture and stir by gradually adding all-purpose flour. When it is nice and soft dough like bread dough, let it rise in warm place for 30 minutes.

Meanwhile to make meat filling, oil the pan, add finely chopped onion and sauté them until golden brown. Add pepper or tomato paste and stir with a spoon to combine.

Stir in beef cubes and let it simmer until tender (by adding little water if needed). Add copped parsley and spices you like and turn the heat off.

Turn the dough out onto a lightly floured surface and roll it as thick as thin pizza crust. Spread the meat filling. Close, seal and stick the edges on top. Turn the dough upside down not to show the edges you stuck together before.

Lightly draw some squares with a sharp knife on top of Borek (this is what bakeries do to the breads and pides in Turkey) and brush with egg yolk.

Sprinkle some sesame seeds and Nigella seeds (or black sesame seeds)on top. Bake in preheated 350 F oven until golden brown. Serve it when it is still warm.