Yumurtalı köfte

Aslen Urfalı olan Sena ablanın Urfa Mutfağından yağlı yumurtalı köftesi….elinize sağlık Sena abla çok lezzetliydi.

Malzemeler

2 su bardağı kısırlık bulgur

1 yemek kaşığı biber salçası

1 yemek kaşığı domates salçası

1 küçük kuru soğan kıyılmış

3 dal taze soğanın yeşil kısımları incecik kıyılmış

½ demet kıyılmış maydanoz

4 yumurta

4 yemek kaşığı tereyağ, margarin

veya sıvıyağ yumurtayı pişirmek için

Pul biber veya isot

Karabiber

Tarçın

Tuz

Taze yeşillikler ( nane, turp, marul yaprağı, domates, salatalık)

Hazırlanışı

Bulguru, baharatları ve kıyılmış kuru soğanı karıştrıma kabına alın. (Bazı yörelerde bu aşamada bir diş sarımsak da ezilip ilave ediliyor size bağlı ekleyip eklememek) Elinizi arada ıslatarak bulgur yumuşayıncaya kadar çiğköfte gibi yoğurun.

Köfte kıvamına gelince salçaları ekleyip yoğurmaya devam edin. Bu sırada sıvıyağı (miktarı size bağlı orjinal hali biraz yağlı, ama yağ miktarını çok iyi ayarlamak gerekiyor aksi halde köfteniz cıvık olur) tavaya alıp yumurtaları kırıp katı pişirin. Bir kenarda oda sıcaklığına düşmesini bekleyin.

Yeşillikleri yani maydanoz ve taze soğanın yeşil kısımlarını da ilave edin. Son olarak yumurtayı bulgura ekleyin çok ezmeden yoğurun. Ya elinizle çiğ köfte gibi şekiller verin yahut kısır gibi servis tabaklarına eşit miktar paylaştırıp taze yeşillikler ile ikram edin.

………………………………………………………………………………….

Spicy Egg & bulgur kofte

This bulgur dish comes from Urfa at South-East of Turkei. It has a pungent, zesty and delicious flavor. If you are not fond of hot and spicy foods, you can also prepare it with paprika or milder kinds of peppers.

People live at South and South-East of Turkey consume a lot of hot pepper as both fresh and dried-ground like spices. This dish is one of those spicy foods like “Cig kofte”

İngredients

2 cups finely cracked bulgur

1 tbsp pepper paste

1 tbsp tomato paste

½ bunch finely chopped parsley

3-4 green onion finely chopped

1 clove garlic minced (optional)

1 small onion finely chopped

4 eggs

4 tbsp butter, margarine or cooking oil

Red pepper flakes (isot, a kind of special hommade hot or mild pepper flakes, which is originaly made in Urfa at South-East of Turkey)

Salt

Black pepper

a dash of cinnamon

Some water (to make bulgur soft)

To serve lots of fresh green leaf veggies like lettuce, fresh mint leaves, arugula…tomatoes, cucumber, radishes.

Preparation

Combine bulgur, spices, (minced garlic is optional) and chopped onion in a large mixure bowl. To make bulgur soft, get your hands wet once in a while, as you knead them.

When bulgur is getting soft, stir in pepper and tomato pastes. Knead with them for a while. Then, add finely chopped green onions and parsley in bulgur mixture.

Meanwhile oil the pan with 4 tbsp butter, break the eggs and cook like scrambled egg. Let it rest and cool to room temparature for a few minutes.

When it is still warm, add scrambled eggs to bulgur mixture and knead to combine but not much. Serve it immediately with veggies like tomato, cucumber slices, lettuce leaves, fresh mint leaves…etc.