Karışık kızartma

Yaz aylarını anımsatan rengarenk bir yemek…belki vakit alır ama sonuç daima tatmin edicidir.

Kızartma yaparken dikkat edilmesi gereken bir husus bol yağın içinde ve hararetli ısıda kızartmak, bir diğeri ise kızarttıktan sonra kağıt havlu serili bir tabağa almaktır .

Bunlara uyduğunuz takdirde kızartma yaparken sebzelerin hiç yağ çekmediğini göreceksiniz hatta patlıcanlar bile…

malzemeler

4-5 adet patates soyulmuş

4 adet patlıcan

5 adet sivribiber

Kızartmak için sıvıyağ

sosu için

3 domates küçük doğranmış

2 diş sarımsak ezilmiş

karabiber

tuz

1 yemek kaşığı salça

2-3 kaşık zeytinyağ

bir avuç maydanoz yaprakları

pulbiber (isteğe bağlı)

hazırlanışı

sebzeleri kızartmalık doğrayın. Derince bir kabın içinde kızartıp servis tabağına alın.

Sosu hazırlamak için, zeytinyağı bir tavaya alıp kızdırın salçayı ekleyip ezin. Kabukları soyulup küçük doğranmış Domatesleri ve sarımsağı ilave edip öldürün.

Tuz, karabiber ve pul biber ekleyip altını kapatın. avuç dolusu maydanozu kıyıp kızartmaların üzerine gezdirdiğiniz sosun üzerine serpin.

………………………………………………………………………………………..

Fried veggies with tomato sauce

Fried foods are very popular in Turkey. In long summer days, people prepare that dish for breakfast gatherings especially at weekends in my hometown Adana, South of Turkey, in which grows so many kinds and amount of fresh vegetables and fruits.

Ingredients

4-5 small potatoes peeled and thinly sliced

4 Japanese eggplant peeled and sliced

3 Cubanella pepper sliced

Cooking oil for frying

Tomato sauce

3 tomatoes peeled and chopped

2 cloves garlic minced

Handful flat leaf parsley chopped

Salt

Pepper

Crashed red pepper flakes

3 tbsp olive oil

1 tbsp tomato or pepper paste

Preparation

Fry sliced potatoes, eggplants and green peppers one by one in deep fry. Take them out to the platter with paper towel.

To make tomato sauce, oil the pan and add pepper paste. Stir in tomatoes and minced garlic. Put a lid on it and Let it simmer for 5 minutes. Turn the heat off and add salt pepper and crashed red pepper to taste.

Pour tomato sauce over fried veggies and sprinkle chopped parsley on top of sauce.