Laz lahanası (kara lahana sarması)




Gerçekten asma yaprağından farksız bir lezzet… şimdiye kadar eşimi önyargısından dolayı ikna edemediğim kara lahana sarmasını ilk defa denemiş oldum. Israrlarıma değdi çünkü sonuç oldukça pozitif…

yine benim vejeteryanlık yönüm ağır basdı ve orjinali etli olan kara lahana sarmasını da yine dayanamayip zeytinyağlı yaptım. Siz eğer etli tercih ederseniz 1 kase kadar tantunilik (yani kıymadan büyük kusbaşından küçük ebatta) doğranmış et yahut kıyma kullanabilirsiniz.

Malzemeler

Bir deste kara lahana

iç harcı

1 adet soğan
1 kase domates
½ demet maydanoz
½ bardak zeytinyağ
1,5 bardak pirinç
1 kaşık biber salçası
1 diş sarımsak
Tuz
Karabiber
Kuru nane

Hazırlanışı

Lahanaları saplarını kesip haşlayın. Süzdükten ve Soğuduktan sonra büyüklüğüne göre ikiye yahut 3’e bölün. Ben genellikle 3’e böldüm küçük sarmaları daha çok estetik bulduğum için.

iç harcını bildiğimiz dolma içi gibi bütün malzemeleri karıştırarak hazırlayın. Lahanalara 1 tatlı kasığı pirinçli harçtan koyup iki kenarını içe doğru büküp yuvarlayın.

Bütün lahanaları bu şekilde bitirdikten sonra tencereye yerleştirin. Üzerine 1,5 su bardağı sıcak su gezdirip orta hararetteki ocağa alın. Suyun tamamını çekene dek pişirin.





Ezo gelin çorbasıMalzemeler

¾ kupa dolusu kırmızı mercimek

2 yemek kaşığı pirinç

2 yemek kaşığı bulgur

2 yemek kaşığı tel şehriye

1 orta boy patates

2 orta boy havuç

1 büyük soğan

Tuz

Karabiber

Kuru nane

Zeytin yağı

15 bardak Su veya etsuyu

Pulbiber (isteğe bağlı)

Hazırlanışı

Pirinci, bulgur ve tel şehriyeyi çok az su ile ayrı bir kapta pişirip bir kenarda bekletin. Yıkanmış Mercimeği düdüklü tencereye (veya normal bir tencereye sadece normal tencerede pişme süresi biraz uzuyor) alın.

içine soyulup küp doğranmış havuç, soğan, patates ve 5 bardak suyu ilave edin. Kapağı kapatın. Kaynadıktan sonra 15 dakika kadar daha orta ısıda bırakın.

Altını kapatıp soğumasını bekleyin. Süzüp yahut el blendirindan geçirip su veya et suyu ilavesi artı önceden pişirdiğiniz pirinç, bulgur ve şehriyeyi ekleyip bir taşım daha kaynatın.

Son olarak Zeytinyağı, tuz, karabiber ve kuru nane ekleyip, ikram etmeden önce üzerini pulbiber ile süsleyin. Yağı ve naneyi küçük bir tavada kızdırıp çorbanın üzerine de gezdirebilirsiniz.

………………………………………………………………………………………………………

Stuffed collard greens

This dish is originated in northern Turkey. It is originally prepared with small pieces of meat or ground beef, but I like stuffed vegetables without meat. If you are fond of meat, you could use it.

It is vegetarian and nutritious. I prepared it with good olive oil as usual )

Ingredients:

1 bunch collard greens

For stuffing

1 and ½ cup jasmine rice

1 (14 ounces) can petite diced tomatoes

1 onion petite diced

1 clove garlic minced

½ bunch parsley finely chopped

1 tsp Salt

1 tsp Black pepper

½ tsp Dry mint

½ cup olive oil

1 tbsp pepper or tomato paste

1 and ½ cup water (to be able to pour over stuffed leaves)

Preparation:

Wash the leaves and cut the stems of collard greens. Boil 3 quart water in a pot. Add some salt and boil collard green leaves a few at a time for about 4 minutes. Strain them and set aside.

To prepare stuffing, combine all ingredients in a medium mixing bowl and mix well. Spread one leaf on a flat surface. Cut and take out the veins.

To be able to take the veins out, cut leaves into 3. First, cut the edge of the leaf crosswise. Secondly, divide the leaf into two lengthwise by taking the vein out. So you will have three equal size pieces from each leaf.

Place 1 tsp filling on one edge of the leaf. Wrap and roll it till end very tightly. Otherwise, it will fall apart. When you are done with all the leaves, place stuffed leaves in a pot. Pour water over leaves gently and cook until they absorb all the juice.

Turn the heat off and let it rest for 20-30 minutes before serving.