Kereviç (kerebiç)

Anteplilerin bayramlarda olmazsa olmazlarından biri yuvalama denen nefis yoğurtlu çorba ki bayanlar biraraya gelerek hazirliyorlar diğeri de kereviç diye bilinen yeşil fıstık dolgulu kurabiye…ikisi de zahmetli ama gerçekten emeğinize değen iki güzel yӧresel lezzet.

Malzemeler

  • 1 kg un
  • 3 yumurta
  • 1 paket (oda sıcaklığında 250 gr) margarin
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı yogurt
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu

Içi için

  • 2 su bardağı antep fıstığı çekilmiş
  • ½ bardak şeker

Hazırlanışı

Bu malzemeler ile yaklaşık 1 kg kurabiye elde ediliyor.

Oda sıcaklığındaki margarin ve şekeri, şeker hemen hemen eriyene kadar yoğurun. Yoğurma işlemi devam ederken sırayla yumurtaları, sıvıyağ, yoğurdu ilave edin. En son vanilya ve kabartma tozunu ekleyip unu azar azar yedirmeye başlayın.

Yumuşak kurabiye kıvamına gelince ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizle yayıp içine 1 yemek kaşığı fıstık harcı yerleştirip geri yuvarlayın ve elinizle oval bir şekil verin.

Yağlanmış kereviç kalıbına yerleştirip kalıptaki modelin kurabiyelere çıkmasını sağlayın. Hafif yağlanmış tepsilere dizip onceden ısınmış fırında pişirin…………………………………………………………………………………………………………..

Kerevic (pistachio filled cookies)

In Gazi antep /Turkey, people prepare two delicious things in eids (religious festivals) to be able serve to their guests. One of them is those pistachio filled cookies, the other one is a kind of local and special soup with yogurt which is called Yuvalama.

Ingredients:

  • 2 sticks margarine
  • 1 and ½ cups sugar
  • 3 eggs
  • 1 cup cooking oil
  • 1 cup plain yogurt
  • 1 tsp vanilla
  • 2 tsp baking powder
  • 2 pounds all-purpose flour (approximately)

For filling

  • 2 cups chopped pistachios
  • ½ cup sugar

Preparation:

Mix chopped pistachios and sugar. Set that aside.

Beat margarine and sugar for a few minutes. Add eggs and vanilla one by one. Pour oil and yogurt in mixture. At the end, gradually stir in flour and knead that with hand.

When it is nice and soft cookie dough, grab some piece as big as a golf ball. Press and spread the dough on your palm. Place 1 tbsp pistachio filling in it and close and seal the cookie. Make it nice and round in your palms again.

In this stage, in Turkey people use a special wood device to give the cookie a good appearance that you see in the picture. You can give them an oval shape or whatever shape you like as well. Place them on a lightly greased cookie sheet and bake in 350 F preheated oven.

it makes 2 pounds pistachio filled cookie…