Patates kӧftesi

Güney ve Güney-doğunun nefis köftelerinden biri patatesli köftedir. Mercimekli köfteyi andıran görüntüsü ve çiğ köfteyi anımsatan tadı ile nadir lezzetlerdendir.

Özellikle çiğ köfte sevip de yiyemiyen hamileler, çocuklar ve vejeteryanlar için de ideal bir alternatif. Gönül rahatlığıyla yiyebileceğiniz bir köfte…

Bulgur olarak çiğ köftelik bulgur değil de kısırlık bulgur kullanırsanız daha iyi olacaktır. Çiğ köftelik bulgur özellikle patatesler ile yoğrulmaya başlandığında eriyip gözden kayboluyor.

Aşağıdaki malzemeler ile 65 adet köfte elde ediliyor…

Malzemeler

 

  • 2 bardak ince bulgur
  • 3 orta boy haşlanmış patates
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 kuru soğan ince kıyılmış
  • ½ demet maydanoz kıyılmış
  • ½ bardak zeytinyağı (ben sıvıyağ kullandım)
  • 2-3 yemek kaşığı isot
  • Tuz
  • Karabiber
  • Yeterince su

 

Hazırlanışı

Ince bulguru çok hafif ıslayıp bir kenarda şişmesi için bekletin. Haşlanmış patatesleri robotta sakız gibi ve pürüzsüz olana dek çekin. Bulgur hafif yumuşayınca soğanı ekleyip yoğurmaya başlayın.

Soğanlar gӧzden kaybolmaya başlayınca patatesi ekleyip yine patatesler bulgurun içinde tamamen kaybolup yapışkan bir hale gelince salçaları ekleyip yoğurmaya devam edin.

Kıyılmış Maydanozu, baharatları ve en son olarak da zeytinyağını ekleyip son bir kez yoğurun. Elinizi arada ıslatarak kӧfteleri şekillendirin. Marul yaprakları ve sevdiğiniz yeşilliklerle ikram edin.

 

……………………………………………………………………………………………………………………….

 

 

This is one of the best traditional dishes at south-east part of Turkey. It is out of this world, delicious and vegetarian.

Bulgur & Potato Kofte

Ingredients:

 

  • 2 cups Bulgur (really small cracked wheat)
  • 1 cup boiled and mashed potato
  • ½ cup hot water
  • 1/3 cup olive oil
  • 1 tbsp pepper paste
  • ½ tsp black pepper
  • 1 tsp salt
  • 1/3 bunch parsley chopped finely
  • 1 big onion chopped finely
  • ½ tsp dried mint
  • 1/3 tsp cumin powder

 

Preparation:

 

Put bulgur in a pan, pour ½ cup hot water over it and put a lid on it. Let it soak water.

Add finely chopped onion and knead to combine.

Add salt, pepper, cumin powder, mint, pepper paste and finely mashed potatoes and continue to knead it.

After you make sure bulgur is soft and nice, add chopped parsley and olive oil.

Knead it evenly and grab small pieces and make kofte as you see in the picture.

It goes great with green salad or just romaine hearts lettuce leaves.