Aşure

Halk arasinda asure malzemelerinin 40 a tamamlanmasi fikri yaygindir. Asagidaki malzemeler hem birbiriyle en uyumlu hem tadini ve goruntusunu bozmadan kullanabileceginiz maksimum malzemelerdir.
Bazi yorelerde erik kurusu veya hurma gibi meyveler hatta pekmez gibi extralar da eklenir ama erigin ve pekmezin asureyi kararttigini bildigim icin pek koyma taraftari degilim. Cunku benim icin tadi kadar goruntusu de onemlidir.
Bu malzemeler ile yaklasik 30-35 (2 kepcelik) kucuk kase asure elde ediliyor.

Malzemeler

  • 1 bardak aşurelik buğday
  • 1 bardak haşlanmış nohut
  • 1 bardak haşlanmış fasulye
  • 1 bardak süt
  • 2 yemek kaşığı portakal kabugu rendesi
  • 1 bardak çekirdeksiz üzüm
  • 1 bardak kuş üzümü
  • ½ bardak badem
  • 2-3 yemek kaşığı gül suyu
  • 1 bardak kuru kayısı küçük doğranmış
  • 1 bardak kuru incir küçük doğranmış
  • Bir yemek kaşığı bal
  • Bir avuç dolusu pirinç
  • 5 bardak şeker

Süslemek için

  • Ceviz
  • badem
  • kuru incir
  • nar taneleri
  • kayısı
  • findık

hazırlanışı


Buğday’ı akşamdan ıslayıp bir taşım kaynatıp altını kapatın suyunu çekmesi için bırakın. Sabah nohut ve fasulyeyi düdüklü tencerede haşlayıp bir kenara alın. Yine düdüklü tencerede buğday ve pirinci 8 bardak su ile pişirin.

Buğday nişastasını salınca ve gӧzden kaybolacak kadar piştiğinde nohut ve fasulyeyi ekleyin. Bir taşım da onlarla kaynatın. Kuru meyve ve kuru yemişlerini ekleyin. 3 dakika kadar da bӧylece kaynasın.

Şekeri, varsa gül suyunu, portakal kabuğu rendesini, balı ve sütü ekleyip bir taşım daha kaynatıp altını kapatın. Kuplara paylaştırın. Oda sıcaklığına inmesini bekleyin. Üzerini süsleyip dolaba koyun. Veya ikram edeceğiniz zaman süsleyin.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Asura (Noah’s pudding)

Ingredient:

1 cup wheat
1 15- ounce canned chickpeas
1 15- ounce canned northern beans
1 cup small diced dry apricot
1 cup golden raisin
7 dry figs petite diced
½ cup currant
2 tbsp orange zest
2 tbsp rose water
5 cups sugar
½ cup almonds
1 cup milk
1 tbsp honey
A nice handful rice
WaterTo decorate

Ground Cinnamon
Chopped walnut
Almonds
Pomegranate seeds
Pistachios
Hazelnut
Apricots

Preparation;

In a big mixture bowl, (if you use dry chickpeas and beans) wash and soak the legumes in water overnight separately.

Soak Chickpeas and beans in one bowl, and wheat and rise in the other one. If you use canned chickpeas and beans like me, you just need to soak wheat and rise in water.

Place the wheat and rise with 8 cups of water in pressure cooker. Cook them until wheat dissolve and starch comes out. Add canned chickpeas and beans in it. Pour some water if needed. After that comes to boil, stir in diced dry fruits, currant, almond and milk.

Let it simmer for another 10 minutes. Add 5 cups sugar and stir to combine. Add rose water, orange zest. It must be consistent but not solid like rice pudding.