Damla sakızlı Fırın sütlaç

Malzemeler

  • 5 ½ kupa dolusu süt
  • 3 yemek kaşığı dolusu pirinç
  • 2 yemek kaşığı dolusu nişasta
  • 1 yemek kaşığı pirinç unu
  • Bir paket vanilya
  • Portakal kabuğu rendesi
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 bardak su
  • 2 yumurta sarısı
  • ½ çay kaşığı tuz
  • Damla sakızı

Hazırlanışı

5 kupa sütü büyük bir tencereye koyup kaynamaya bırakın. Küçük bir kapta 1 bardak su ile pirinçleri haşlayıp süzün kaynayan süte ekleyin. Bir iki taşım da sütle kaynatın. Tuzu ekleyin.

Kalan yarım kupa süt ile nişasta ve pirinç ununu seyreltip kaynayan tencereye yavaş yavaş ekleyin. 4-5 dakika sonra şekeri ekleyin. Sütlaç dan 1 kase alıp yumurta sarılarını karıştırın ve sütlaca geri ekleyin.

Damla sakızını, vanilyayi ve portakal kabugu rendesini sütlaca ekleyin. Bir taşım daha kaynatıp fırın kaselerine boşaltın. Kaseleri içine su koyabileceğiniz fırın tepsisine yerleştirin.

Iki parmak su ekleyin. Bӧylece sütlaçlarınız kurumadan daha puding kıvamında kalır. Üzerleri kızarıncaya dek kızartın.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Baked rice pudding

This creamy dessert is one of the most consumed desserts in Turkey. It is worth the effort to bake this pudding in a water bath:)

Ingredients:

  • 5 and ½ cups whole milk
  • 3 tbsp jasmine rice washed and rinsed
  • 2 tbsp corn starch
  • 1 tbsp rice flour
  • 1 tsp vanilla
  • 1 orange zest
  • 1 cup granulated sugar
  • A pinch of salt
  • 2 egg yolks
  • 1 cup water

Preparation:

Preheat the oven to 350 F. In a medium pan, boil 5 cups milk. Meanwhile, combine 1 cup water and 3 tbsp rice in a small sauce pan. Bring to boiling; reduce the heat.

Cover and simmer for 5 minutes or until rice tender and liquid is mostly absorbed. Drain and stir in boiling whole milk.

Combine ½ cup milk, corn starch, and rice flour in a bowl. Gradually stir corn starch mixture in pudding. Add 1 cup sugar and let it simmer a few minutes more. Add salt, vanilla, and orange zest stirring once in pudding.

Get 1 cup pudding mixture in a bowl and whisk 2 egg yolks with it. Stir in egg yolk and pudding mixture to main mixture back again. Simmer 3-5 minutes more and turn the heat off.

Pour rice pudding mixture into 8 small custard cups. Place cups in a 2 quart rectangle baking dish on an oven rack. Pour boiling water comes halfway up the sides of the custard cups.

Bake, uncovered until pudding cups tops get golden brown. Remove custard cups from baking dish and let baked pudding cool slightly in the cups on a wire rack. Serve warm or cold.