Ebegümeci kavurması

 

 

Ebegumeci ispanakgillerden, cok hafif, sağlıklı ve yesil yaprakli bir bitkidir. Sote edilip sarımsaklı yoğurt ile yendiği gibi boreklerde ic harç olarak da kullanılır. Yani ıspanağı kullandığınız her yerde ebegümecini de kullanabilirsiniz.

 

Malzemeler

 

2 deste ebegümeci

2 küçük kuru soğan

1 yemek kaşığı salça

4 yemek kaşığı zeytin yağı

Tuz

Karabiber

 

Hazırlanışı

 

Ebegümecini temizleyip ıspanak gibi yıkayıp doğrayın. Zeytin yağda yemeklik doğranmış soğanı pembeleşinceye dek kavurun. Salçayı ekleyip bir müddet daha kavurun.

 

 

Ebegümecini ilave edip 10 dakika kadar sote edin.tuz ve biberi ekleyip ocağın altını kapatın hararetinin gitmesini bekleyin. Oda sıcaklığına indiğinde sarımsaklı yoğurt ile ikram edin.

 

 

 

…………………………………………………………………………………………………………..

 

 

 

Sautéd mallow

 

 

Mallow is a member of spinach family. It is light and delicious. We ‘Turkish women’ use it as a filling for a pastry bundle or stuffing for all kinds of Turkish Borek as well. You can use mallow whatever you use spinach for. It is a good substitute vegetable. I’m from Mediterranean coast that’s why I like all kinds of green leaf vegetables.

 

Ingredients:

 

2 bunches mallow cleaned and chopped

2 small onions diced

1 tbsp pepper or tomato paste

4 tbsp olive oil

Salt

Black pepper

 

Serving suggestion:

 

½ cup plain yogurt

Salt

One clove garlic minced

 

Preparation:

 

In a medium pan, Sauté diced onions in 4 tbsp olive oil. Add pepper paste and stir to combine. Stir in chopped mallow and cook until tender for about 5-10 minutes.

 

Add salt and pepper to taste and turn the heat off. When it cools to room temperature, put a dollop of garlic flavored yogurt on top of sautéd mallow.