Ispanaklı ve peynirli sac bӧrekleri

Malzemeler

Hamuru için

4 su bardağı un

20 gr yaş maya

1 yemek kaşığı şeker

Tuz

Ilık su

Peynirli iç harcı için

1 kase ovalanmış az tuzlu beyaz peynir

½ demet kıyılmış maydanoz

1 büyük soğan piyazlık doğranmış

2 kaşık zeytin yağı

Ispanaklı iç harç için

2 bağ ıspanak temizlenip doğranmış

2 kuru soğan incecik doğranmış

1 yemek kaşığı salça

3 yemek kaşığı zeytin yağı

Tuz

Karabiber

Hazırlanışı

Bӧrek hamurunu aldığı kadar ılık su ile diğer bütün mayalı hamurlar gibi mayalayıp dinlendirin. Buarada iç harçları hazırlayın.

Peynirli harç için; ince piyazlık doğranmış kuru soğanı zeytin yağda kavurun, ocağın altını kapatıp soğumaya bırakın. Oda sıcaklığına gelince, ovalanmış peyniri ve kıyılmış maydanozu ekleyip bir kenarda bekletin.

Ispanaklı harç için; kuru soğanı zeytin yağda kavurun salçayı ekleyin. Doğranmış ıspanakları da ekleyip kavurma işlemine ıspanaklar yumuşayıp soluncaya dek devam edin. Tuz ve karabiber ekleyip ocağın altını kapatıp ılımasını bekleyin.

Hazırladığınız hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp incecik yuvarlak açın. Bir kenarına istediğiniz iç harçtan 2 yemek kaşığı yayıp diğer kenarı kapatın.

Kenarlarini bastirarark iyice yapıştırın. Bütün hamuru bu şekilde bitirince D şeklindeki bӧrekleri orta hararetteki sacda yada teflon tavada pişirin.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Borek with Spinach & feta cheese

for dough

Ingredients:

4 cups all-purpose flour

1 tsp dry active yeast

1 tbsp sugar

Salt

Warm water

Cheese filling

1 cup crumbled feta cheese

½ bunch flat leaf parsley chopped

1 big onion julienne cut

2 tbsp olive oil

Spinach filling

2-3 bunches spinach cleaned and chopped

2 small onions diced finely

1 tbsp pepper paste

3 tbsp olive oil

Salt

Pepper

Preparation:

First, you need to prepare dough. Mix all dough ingredients but add warm water gradually. When it is done, cover it with a wet, clean towel and let it rise about double in size.

Meanwhile, to make spinach filling, oil the hot pan, add diced onions and sauté until onion tender. Add pepper paste and stir until dissolve.

Stir in chopped spinach leaves. Add salt and pepper to taste. Cook until spinach is nice and soft. Turn the heat off and set that aside.

To prepare cheese filling, sauté julienne cut onion in 2 tbsp olive oil until golden brown. Turn the heat off and let it cool to room temperature.

When it is cold, Add crumbled feta cheese and chopped parsley. Stir well and set aside.

Grab some piece of dough as big as a whole walnut. Place it on lightly floured surface and roll round and thin.

Spread 2 tbsp which filling you want on one edge of circle dough. Close and seal the other side of dough on top of filling to make it D shape. Make the edges stick together.

When you are done both spinach, cheese fillings and dough, cook Turkish Boreks each side for about 5 minutes on hot non stick skillet.