Bulgurlu kabak dolması & pancar yaprağı sarması

Malzemeler


  • 10-15 adet içleri oyulmuş dolmalık küçük kabak
  • 2 deste pancar yaprağı (bezik diye de biliniyor)
  • 1,5 su bardağı pilavlık bulgur
  • 2 adet yemeklik doğranmış domates
  • 2 adet küçücük doğranmış sivribiber
  • ½ demet kıyılmış maydanoz
  • 1 büyük, ince kıyılmış kuru soğan
  • 2 diş ezilmiş sarımsak
  • 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pul biber

Hazırlanışı

Pancar yapraklarını hafif haşlayıp hem soğumaları hem de süzülmeleri için bir kenarda bekletin. Bu arada iç harcı hazırlayın.

Bulgur, domates, biber, soğan, maydanoz, sarımsağı karıştırma kabına alın. Salça, zeytinyağı, tuz ve biberleri de ekleyip hafifçe sebzeleri ezmeden karıştırın.Kabakları 2/3 leri dolacak şekilde doldurun. Pancar yapraklarını ise büyüklüklerine gӧre 3 e yada 4 e bӧlün. Normal yaprak sarması gibi sarın.

Kabakların yanına sarılmış yaprakları yerleştirin. Üzerlerine 3 bardak sıcak su gezdirin orta hararetli ocakta pişirin.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Bulgur stuffed mini zucchinis & beet tops 

Ingredients:

10-15 small zucchini scooped out inside
2 bunches beet tops
1 and ½ cups cracked bulgur
2 tomatoes diced finely
2 green Italian peppers chopped
½ bunch Italian parsley finely chopped
1 big onion finely chopped
2 cloves garlic minced
4-5 tbsp olive oil
1 tbsp pepper or tomato paste
Salt
Black pepper
Crashed red pepper flakes (optional)

Preparation;

Combine all ingredients but zucchini and beet tops for stuffing in a mixing bowl. Stir them lightly but evenly.

Boil beet tops until tender for about a minute. And strain them. Cut into 3 or 4 pieces according to their sizes.

Fill up 2/3 of small zucchinis with stuffing and close them with cut in cubes tomato or pepper. Spread one of beet tops and place 1 tsp stuffing on one edge. Wrap and roll it till the end of leaf. Repeat the process until you done with the beet tops.

Place them in a Dutch oven both zucchinis and stuffed beet leaves. Pour 3 cups hot water gently and cook until nice and tender.