Zeytinyağlı taze patlıcan dolması

Yaz aylarının vazgeçilmez zeytinyağlılarından biri patlıcan dolmasıdır. Vakit alır ama emeğinize değer; ӧzellikle eline sağlık diyecek birileri varsa :))

Malzemeler:

1 kg taze dolmalık patlıcan

1 su bardağı ayıklanmış pirinç

Bir tutam maydanoz

Bir tutam taze nane

2 adet domates

2 adet sivribiber

1 adet kuru soğan

1 diş sarımsak

4-5 yemek kaşığı zeytin yağı

1 yemek kaşığı biber salçası

3 adet (salçalık yada kӧzlemelik olarak bildiğimiz) taze kırmızı biber

Tuz

Karabiber

Kimyon

hazırlanışı

Orta boy karıştırma kabına; ayıklanmış ve yıkanmış pirinç, zeytinyağı, tuz, karabiber ve salçayı koyup kaşıkla karıştırın. Ince doğranmış soğan ve sarımsağı ekleyin.

Küçük küpler halinde doğranmış domatesleri ve sivri biberleri, Kıyılmış nane ve maydanozu ilave edip sebzeleri ezmeden iyice karıştırın.

Oyulmuş palıcanları ve içleri temizlenmiş kırmızı biberleri 2/3 leri dolacak sekilde kaşıkla hazıradığınız iç harç ile doldurun. Tencereye yerleştirin.

Dolmalara kapak olarak bir iki adet kırmızı biberi iri küpler halinde kesip patlıcanlarin ağızlarına kapatın. Dolmalarin yarılarına gelecek şekilde su ile doldurun. 40-45 dakika pişirin.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Stuffed Fresh mini eggplants

Ingredients;

2 pounds small fresh eggplants

4 fresh red peppers

1 cup rice

1 tbsp pepper paste

1 tsp salt

1 tsp black pepper

4 tbsp olive oil

A handful fresh parsley

A nice handful fresh mint leaves

1 onion minced

2 cloves garlic minced

2 medium tomatoes diced

2 fresh green peppers diced

½ tsp cumin powder

Preparation;

First clean red peppers’ seed and scoop out mini eggplants and set aside. If Eggplants have a tart flavor, you can soak them in salty water as you are preparing the rest of the recipe.

To make stuffing, wash and rinse rice. Put that in a large mixing bowl. Add olive oil, pepper paste and mix them well until combined.

Add diced onion, minced garlic, diced tomatoes and peppers. Stir in chopped mint and parsley leaves, salt, pepper and cumin powder.

Get eggplants from water and Red peppers as well. Fill their 2/3 with stuffing you prepared. Close eggplants with either cut tomatoes pieces or cut red bell pepper pieces as you can see in the picture.

Place them in a Dutch oven. Pour 3 cups hot water and cook until tender for about 40-45 minutes.