Oktay ustadan bir tarif…gerçekten emeğinize değiyor. Çıtır çıtır bir simit. Ben malzemeleri yarıya indirerek hazırladım 13-14 tane çıktı. Demek malzemelerin tamamını kullanırsak 30 a yakın bir sayı elde edeceğiz. Sizler de ailelerinizin genişliğine göre malzemeleri azaltabilir yada arttırabilirsiniz.

 

malzemeler:

4 su bardağı un

1/2 cay bardağı sıvıyağ

1 tatlı kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı şeker

1/2 paket yaşmaya

aldığı kadar ılık su

Iç harcı

1 kase kasar peynir

1 t.k toz biber

1 t.k kekik

üzeri için

1 kase su

susam

hazırlanışı:

Ben bir bardak ılık su ile mayaladığım için sadece 2,5 bardak un kullanmış oldum. Biliyorsunuz her bir bardak sıvı ozellikle su” iki katı un anlamına geliyor genellikle.

Yani bir bardak sıvı iki bardak un ile hamur kıvamına geliyor.

Tarif te sıvıyağ da oldugu için 2,5 bardak un ile ele yapışmayacak yumuşak bir hamur elde ettim.

Hamuru poğaça hamuru gibi mayalayıp dinlendirin. Simit bezelerine ayırın. Bezeleri yuvarlak ve ince açın. iç harçtan 1 yemek kaşığı kadar serpip rolu yapıp iki ucunu birleştirin.

Once suya sonra susama batırın. Yağlanmış tepsiye dizip önceden 180 C ısıtılmış fırında nar gibi kızarana dek pişirin.

 

…………………………………………………………………………………………………………

 

Sesame Bagel With Cheese

I Decreased the ingredients to half, so I had 13 sesame bagels. It is really crispy, crunchy and delicious. This recipe belongs to Chef Oktay who is really popular as a Chef in Turkey.

Ingredients:

4 cups all-purpose flour

1/3 cup cooking oil

1 tsp salt

1 tsp granulated sugar

2 tsp dry active yeast

warm wate

or filling

1 cup shredded mozzarella

1 tsp paprika

1 tsp thyme

 

or top

1 cup warm water

sesame seeds

 

preparation;

Combine 1 cup water and sugar. Heat it to get lukewarm water. Sprinkle active yeast. Do not stir. Keep it in a warm place for 15 minutes. When it gets double in size, mix all other ingredients in a large mixing bowl.

Punch dough down. Turn dough out onto a lightly floured surface. To knead dough, fold it over and push down with the heel of your hand. Turn the dough and push down again. Repeat this process until dough is smooth and elastic.

To let dough rise, cover it with a clean towel and place it in a warm, draft- free location such as upper rack of cool oven.

To see if dough has doubled in size and is ready to be shaped, press two fingers 1/2 inch into the center. Remove your fingers if indentations remain, the dough is ready to be punch down.

To punch down, push your fist into the center. Use your fingers to pull dough edges into the center.

Grab some piece as big as whole walnut and use a rolling pin to form round and really thin shape. Combine shredded mozzarella, paprika and thyme in a small bowl. Sprinkle 1 tbsp cheese mixture on surface of dough.

Tightly roll up and get two edges stick together. Dip in warm water and then in sesame seeds. Place them on to the greased baking pan. Bake that in 350 F pre-heated oven until golden brown.