Ispanaklı Börek

 

 

Malzemeler

 

6 yufka

 

İç harcı

 

2 bağ ıspanak temizlenmiş doğranmış

3 soğan yemeklik doğranmış

1 y. kaşığı salça

3 y. kaşığı zeytin yağı

Tuz

Karabiber

 

Sıvı harcı

 

1,5 bardak süt

2 yumurta

1/2 bardak sıvıyağ

 

Hazırlanışı

 

Soğanları zeytin yağda kavurup salçayı ekleyip karıştırın. Ispanağı da ekleyin kavurmaya devam edin. Ispanaklar ölünce tuz ve karabiber serpip ocağın altını kapatın soğumaya bırakın.

Yağlanmış tepsiye yufkalardan birini serin.

 

 

Yumurta, sıvıyağ ve sütü (yoğurt kullanacaksanız koyu ayran kıvamında suyla seyreltin) iyice çırpıp serdiğiniz yufkanın üzerine 2-3 yemek kaşığı gezdirip firça yardımıyla iyice yayın.

 

Diğer 2 yufkayı da aynı işlemi yaparak üst üste koyun. Ispanak harcını yufkaların üzerine yayın. Kalan 3 yufkayı da aynı şekilde sütlü sıvı harcı (yada yoğurtlu karışımı) fırça ile sürerek bitirin.

 

 

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

 

 

Spinach borek

 

Ingredients

 

6 Turkish pastry sheets

 

 

Filling:

 

2 lbs fresh spinach

1 regular big onion or 3-4 shallots, diced

 

1 tbsp pepper or tomato paste

Salt

Pepper

 

 

Liquid mixture

 

1 and ½ cups milk or 1 cup yogurt

½ cup oil

2 eggs

 

Preparation

 

Clean and wash spinach leaves. Rinse and chop them. Oil the dutch oven and add diced onions. Saute it until lightly brown. Stir in pepper paste and mix to combine.

 

 

 

 

Add chopped spinach leaves and keep cooking. Sprinkle some salt and pepper. Turn the heat off and let it cool to room temparature.

 

 

Meanwhile, prepare liquid mixture to brush pastry sheet. Beat eggs, oil, and milk together. İf you use yogurt, add 1 cup water and blend them then add to the liquid mixture.

 

 

 

Oil baking dish, spread one of the pastry sheets. Pour 2-3 tbsp liquid mixture and brush that evenly. Spread other pastry sheet and brush with liquid mixture again. Repeat the process until you complete 3 pastry sheets for bottom.

 

 

 

Spread spinach filling evenly to the surface. Place one of the pastry sheets on top of spinach filling. Brush it with liquid mixture. Do the same thing for remaining pastry sheets and liquid mixture.

 

 

When you are done, cut Turkish Borek into medium squares. Brush very tip top with milk mixture and bake it in pre-heated 350 F for about 45 minutes or golden brown.

Yufkaların taşan kısımlarını keserek tepsi yada borcamınızın büyüklüğüne göre ayarlayın. Yirttığınız kısımları orta katlarda kullanın ki üst tarafta estetik sorunu olmasın.

 

 

Son olarak kenarlarını da fırça yardımıyla içeri doğru sıkıştırın. Kalan sıvı harcı da böreğinizin en üst kısmına gezdirin. 15-20 dk dinlendirdikten sonra 180 C önceden ısınmış fırında 40-45 dakika pişirin.